SUA: Reforma fiscală - prima victorie legislativă a administrației Trump

donald_trump.jpg

2017 în SUA a fost anul marii dislocări politice, al fenomenului tectonic numit Trump
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Republicanii din ambele Camere ale Parlamentului federal au sărbătorit ieri, la Casa Albă, prima lor victorie legislativă din acest an, aprobarea controversatului pachet de măsuri fiscale menite, în viziunea arhitecților săi, să impulsioneze economia și să ușureze povara impozitelor, în proporții foarte diferite,  la toate cele șapte cote actuale, 10, 15, 25, 28, 33, 35 și 39,60%. Noua lege fiscală le reduce pe mai toate, la 10, 12, 22, 24, 32, 35 și 37%.

Trâmbițată drept "revoluție",  trecută repede prin malaxorul  parlamentar de către majoritățile Republicane, fără nici un vot al Opoziției (224 contra 201, cu 12 voturi Republicane împotrivă în Camera, 51 la 48  în Senat) reforma fiscală pornește de la o idee dragă conservatorilor și neoliberalilor de la Reagan încoace, anume că tăierea impozitelor asupra corporațiilor și veniturilor individuale mari are un efect stimulativ asupra economiei. Tentativele anterioare, cea de referință, din 1986, și cea promulgată sub George Bush Jr.de pildă, au dus la deficite record și criză economică.

Republicanii, însetați de o victorie legislativă în acest an de cumplită secetă, s-au arătat  dispuși să mai încerce o dată. Deficitul  anticipat este, pe o perioadă de zece ani începând de anul viitor, în jur de 1,4 mii de miliarde.

"Mesajul către harnicul contribuabil american este simplu: ajutorul e pe drum. Familiilor care se descurcă greu, de la leafă la leafă, le spunem că povara fiscală li se ușurează, iar salariile cresc. Acesta este ajutorul pe care americanii îl merită, acesta este tipul de reformă ce impulsionează economia,  îngăduindu-i să-și atingă potențialul. Avem acum un regim fiscal simplificat, care mărește competitivitatea noastră economică pe plan global", sublinia președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, punctând meritele noului cod în viziunea celor care l-au redactat, cu aportul masiv al grupurilor de presiune dar fără o consultare largă a experților și o implicare a Opoziției.

"Este cea mai substanțială reducere de taxe din istoria țării: 3,2 mii de miliarde. Familia tipică de patru persoane, cu un venit anual de 75.000 de dolari va beneficia de o reducere de 2.000 de dolari. Bani de buzunar. Fermierii și fantasticii noștri proprietari de mici antreprize nu vor mai fi obligați să-și vândă afacerile la prețuri de nimic; fermele vor putea fi păstrate în familie pentru că taxa de moștenire dispare practic cu totul, ceea ce pentru mine e un factor foarte important. Vom repatria cel puțin 4 mii de miliarde dolari, bani până acum înghețați în străinătate, uneori în țări care nici nu ne simpatizează și care până acum aveau banii noștri. Nu-i vor mai avea multă vreme", promitea în clasicu-i stil hiperbolic Donald Trump în cadrul ceremoniei festive organizate ieri la Casa Albă. Ambalajul retoric populist încearcă să ascundă, cu gândul la scadența electorală din noiembrie viitor, faptul că principalii beneficiari ai reformei fiscale sunt, în proporție covârșitoare, cei mai privilegiați dintre americani,  cei de la vârful piramidei veniturilor, în rândul cărora se află politicieni milionari care au votat pachetul de măsuri și președintele însuși. Acestora li s-a oferit o reducere cu peste două puncte a cotei maxime de impozitare , o mărire substanțială a patrimoniului familial scutit de taxa de moștenire (de la 11 la 22 de milioane), plus alte modificări generoase ale deductibilităților și pragurilor de taxare care, însumate, reprezintă un masiv, fără precedent,  transfer vertical de bogăție.

Elementul central al pachetului de reforme, și cel mai riscant pariu economic, îl reprezintă însă reducerea impozitului corporatist de la 35 la 21%. Teoria este că această înlesnire va avea un efect benefic și va duce la o repatriere masivă de capital și activitate economică, dar cele 500 de pagini în plus ale noului cod nu conțin, conform unor experți care l-au parcurs,  prevederi punctuale care să faciliteze aceste evoluții. Mai mult, beneficiile individuale sunt temporare, cu data de expirare 2026, cele corporatiste permanente și fără condiții.

"E o lege care taie impozitele celor mai bogați și celor mai mari corporații. Când se taie atât de adânc pentru cei avuți, nu-i nici o justificare ca un membru al clasei mijlocii să plateasca mai mult, dar în multe cazuri exact asta se va întâmpla. Cum pot Republicanii să justifice așa ceva? Singurii care au vrut-o cu adevărat sunt donatorii putred de bogați care-i sprijină, și care par să conducă partidul Republican la pierzanie", consideră liderul minorității Democrate din Senat, Charles Schumer, referindu-se la analize care prevăd că majoritatea familiilor cu venit anual în jur de 75.000, cele menționate de președintele Trump, vor avea de plătit mai mult începând din 2027. O serie de măsuri precum plafonarea deductibilității dobânzii ipotecare,  și eliminarea decontării impozitelor locale și statale în calculul obligației fiscale federale, își vor face simțit efectul negativ mult mai curând, probabil începând din 2019.  Republicanii contează pe faptul că beneficiile imediate, în special cele destinate părții de jos a scării veniturilor - unde se plasează o bună parte a bazei electorale, vor contrabalansa aceste incoveniente, aceste aspecte potențial negative ale noului regim fiscal.

Ultimele sondaje indică un decalaj substanțial, de peste 20 de puncte procentuale (55 la 33), între cei cu opinie negativă și cei favorabili marii realinieri fiscale pe care Republicanii mizează în anul ce vine pentru a-și salva periclitata majoritate parlamentară.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA