Campania electorală din Rusia a început cu Putin ca favorit

vladimirputin.jpg

Image source: 
AFP

Campania electorală a început oficial  luni în Rusia, unde alegerile prezidenţiale vor avea loc la 18 martie, marele favorit fiind preşedintele Vladimir Putin, candidat pentru un al patrulea mandat. Data scrutinului va coincide cu împlinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de către Kiev şi Occident. Evenimentul a afectat grav relațiile Moscovei cu marile puteri occidentale iar analiștii Stratfor estimează că și 2018 va fi un an de tensiuni în relațiile bilaterale întrucât subiectele  chestiunile care plasează Rusia și Occidentul în tabere diferite au rămas aceleaşi, chiar dacă anumite detalii s-au schimbat.

În contextul în care este foarte probabil ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să menţină, dacă nu chiar să extindă, sancţiunile economice la adresa Rusiei, Rusia va acorda din ce în ce mai puţină importanţă relaţiei sale cu Vestul. Kremlinul îşi va concentra atenţia din ce mai mult spre alte regiuni ale lumii, se arată în analiza Stratfor. Deja, pe fondul izolării sale de către Occident, Rusia a început să-şi extindă relaţiile economice cu China şi statele arabe iar aceste eforturi au amplificat substanţial influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu şi în zona Asia-Pacific.

În privinţa relaţiilor dintre Kremlin şi Occident, acestea vor fi influenţate în continuare de conflictul din Ucraina, care intră în al patrulea an. Totuşi, în ultimele luni, activitatea militară a scăzut în intensitate iar, în septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus desfăşurarea în estul Ucrainei a unei forţe ONU de menţinere a păcii. Această sugestie a liderului de la Kremlin i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă 2018 ar putea fi anul în care conflictul din Ucraina va lua sfârşit. Dar negocierile între Moscova şi Vest privind o astfel de misiune ONU sunt departe de a fi simple şi rapide. Totuși, analiștii Stratfor avertizează că - dacă interesele sale o vor dicta – Rusia ar putea schimba brusc direcția și ar putea chiar să provoace o escaladare a luptelor în zonă.

Relaţia Rusiei cu Vestul va depinde şi de rezultatul anchetei în curs din Statele Unite privind presupusa interferenţă a Kremlinului în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Dacă se va ajunge la noi sancţiuni la adresa Rusiei, Moscova nu se va feri să răspundă, posibil chiar prin escaladarea conflictului în estul Ucrainei.

În fine, Stratfor estimează că și în 2018 Rusia va continua operaţiunile de consolidare militară și cel mai probabil va desfăşura permanent, la începutul anului viitor, sisteme mobile de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander în exclava sa Kaliningrad. Moscova va continua să se folosească şi de tehnicile războiului hibrid. În contextul în care în Italia vor fi organizate în mai alegeri legislative, este de aşteptat ca Moscova să susţină partide ca Mişcarea Cinci Stele sau Forza Italia, care se opun sancţiunilor la adresa Rusiei. Și în Republica Moldova analiștii estimează că la alegerile din toamna anului viitor Partidul Socialiştilor prorus ar putea avea câştig de cauză. Dar gestionarea relaţiei cu Occidentul nu mai reprezintă trăsătura definitorie a eforturilor Rusiei în domeniul politicii externe, consideră analiştii Stratfor.