Președintele catalan este trimis în faţa justiției pentru organizarea referendumului secesionist

Tribunalul Superior de Justiție din Catalonia a acceptat cerea de a-l anchetat pe președintele catalan, Artur Mas, pentru un presupus delict de  nesupunere în fața autorităților. Președintelui catalan i se impută organizarea referendumului din 9 noiembrie privind independența acestei provincii spaniole, în ciuda unei decizii a Curții Constituționale Spaniole care suspendase consultarea populară, considerând  ilegale demersurile executivului de la Barcelona.

Peste 30 de denunțuri au fost depuse deja contra președintelui catalan Artur Mas pentru convocarea ilegală a referendumului din 9 noiembrie. Luni magistrații Tribunalului Superior de Justiție din Catalonia au fost nevoiți să dezbată timp de mai bine de patru ore pentru a hotărâ dacă vor da curs în justiție acestor cereri privind presupusa răspundere penală a președintelui catalan. Toate acestea au loc la exact o lună după ce procurorii catalani refuzaseră să dea curs unui ordin de anchetă venit din partea Procurorului General al Spaniei.

De această dată, în ciuda faptului că Artur Mas era denunțat pentru mai multe delicte, printre care abuzul de putere, în cele din urma magistrații înaltei instanțe catalane au decis să admită doar cererea privind infracțiunea de nesupunere în fața autorităților, pentru convocarea ilegală a consultării populare din 9 noiembrie, infracțiune denunțată de Procurorul General al Spaniei.

Cu doar câteva zile înainte de organizarea refrendumului, pe data de 4 noiembrie, Curtea Constituțională Spaniolă hotărâse suspendarea acestuia, în urma unei cereri depuse în acel moment de Executivul ce la Madrid. În ciuda acestor piedici, dupa cum deja se știe, Artur Mas a hotărât convocarea acelei consultări populare, sub o formă diluată, fără un cadru legal precis, evitând implicarea instituțiilor publice și apelând la infrastructura organizațiilor din societatea civil. Atunci președintele catalan făcea declarații prin care își asuma toată responsabilitatea acestui act, iar  luni denunța demersurile Tribunalului Suprem Catalan, declarând că:  ”Este de neînțeles faptul că cineva poate fi adus în fața justiției  pentru că a lăsat oamenii să voteaze".

Reamintesc că pe data de 9 noiembrie, 2,3 milioane de persoane, din cei  5,4 milioane de catalani cu drept de vot, au participat la un referendum privind independența Cataloniei, dintre care peste 80% s-a pronunțat în favoarea secesiunii acestei provincii de Regatul Spanie. Executivul de la Madrid s-a opus în permanență acestor demersuri, considerate neconstituționale,  afirmând în repetate ocazii că doar poporul spaniol în totalitatea sa poate decide viitorul celor 17 regiuni care compun teritoriul Spaniei.

Această procedură poate fi considerată o victorie a unioniștilor spanioli, deoarece l-ar putea împiedica pe președintele Artur Mas să se prezinte la alegerile viitoare și să tempereze astfel intențiile secesioniste catalane.