Scandalul Washington-Budapesta se amplifică

orban.jpg

Sursa foto : Reuters.

Scandalul diplomatic între Statele Unite şi guvernul de la Budapesta se amplifică : Parchetul ungar a cerut Ministerului de Externe de la Budapesta să suspende imunitatea diplomatică a însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite Andre Goodfriend, cercetat în legătură cu o plângere depusă de directoarea Fiscului, Ildiko Vida, relatează agenţia maghiară de presă MTI.

Parchetul General din Ungaria spune că anchetatorii au început să examineze plângerea depusă de Vida împotriva lui Goodfriend şi au ajuns deja într-un punct în care însărcinatul cu afaceri american, care beneficiază de imunitate diplomatică, trebuie chemat la răspundere. Concret, directoarea Fiscului ungar l-a dat în judecată pe Andre Goodfriend pentru calomnie şi, de asemenea, a depus o plângere la Biroul de Investigaţii al procuraturii pentru "defăimare publică provocând pagube grave". Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director al Fiscului, în urma unor declaraţii ale însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite într-un interviu recent pentru săptămânalul Heti Valasz. Mai precis, Goodfriend a declarat în acest interviu că Ambasada Statelor Unite de la Budapesta deţine informaţii despre activităţi frauduloase la Fiscul ungar care, din câte ştie el, nu au fost investigate. Întrebat dacă are probe în acest sens, diplomatul a declarat că Washingtonul a furnizat deja Guvernului Orban probe.

Însărcinatul cu afaceri american a explicat astfel şi de ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva unor oficiali de rang înalt de la Budapesta, « implicaţi în fapte de corupţie ». El a subliniat că interdicţia nu reprezintă o simplă reacţie faţă de oficiali care "fac prea puţin" împotriva fraudei, deoarece acest lucru nu înseamnă corupţie, sugerând astfel că toţi oficialii guvernamentali vizaţi sunt corupţi, inclusiv Ildiko Vida.

În acest context, premierul conservator şi populist ungar Viktor Orban a declarat în urmă cu două săptămâni în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend. De asemenea, Orban l-a îndemnat pe diplomatul american "să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice". În opinia sa, diplomatul ar trebui "să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat".

Între timp şi Washingtonul şi-a amplificat avertismentele : Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civică, Democraţie şi Drepturile omului, a anunţat recent că ambasadele Statelor Unite din ţări central şi est-europene elaborează un plan de acţiune pentru susţinerea eforturilor anticorupţie în respectivele state. Sarah Sewall a insistat că noile măsuri sunt necesare pentru combaterea corupţiei la nivel global, avertizând că fenomenul are efecte asupra sistemului economic şi asupra securităţii.

Replica Budapestei, care s-a simţit direct şi exclusiv vizată, a fost dură : "Nimeni din Ungaria nu este fericit că ţara noastră, alături de numeroase alte ţări au fost declarate de Statele Unite câmp de operaţiuni", a reacţionat premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban. " Dacă cineva vrea să coopereze cu Ungaria, noi suntem deschişi. Nu este nevoie să facă presiuni şi să cheltuiască bani în spatele nostru ..., suntem pregătiţi să cooperăm cu oricine pentru o cauză bună", a adăugat Orban.

Şi Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a denunţat "un plan anticorupţie pregătit de un stat străin" care ar viza Ungaria, fără consultări cu Budapesta, precizând că a fost convocat pentru clarificări Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane. "Putem considera că este vorba de o încălcare a suveranităţii", a spus la rândul său secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Szabolcs Takacs.

Noile tensiuni intervin pe fondul deteriorării relaţiilor între Statele Unite şi Ungaria. În octombrie, Guvernul de la Budapesta a denunţat presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care viza companii americane din Ungaria suspectate de presupuse fraude fiscale. În replică, după cum spuneam, Statele Unite au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile.