Infanta Cristina, primul membru al familiei regale spaniole trimis în justiţie

infanta_cristina_primul_membru_al_familiei_regale_spaniole_trimis_in_justitie.jpg

Infanta Cristina, aici în februarie 2014 (Foto: Reuters/Albert Gea)

Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisă în faţa justiţiei pentru infracţiuni de natură fiscală, o premieră nedorită în istoria familiei regale spaniole. Anunţul a fost făcut luni de tribunalul din Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, unde a fost instrumentat dosarul Noos.

Infanta Cristina de Bourbon, în vârstă de 49 de ani, este acuzată împreună cu soţul ei, Inaki Urdangarin, după patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniolă, în legătură cu deturnări de fonduri la o societate nonprofit - Noos - prezidată de către consort. În total, 17 persoane compar în faţa justiţiei în acest caz de corupţie. Judecătorul însărcinat cu dosarul, Jose Castro, consideră că infanta, care este al doilea copil al cuplului regal Juan Carlos şi Sofia de Spania, a colaborat cu soţul ei în două delicte de ordin fiscal.

Până în prezent, niciun membru al familiei regale nu a fost nevoit vreodată să compară în faţa justiţiei. Cristina, mama a patru copii, este a şasea în ordinea succesiunii la tron, un drept la care nu a vrut să renunţe. Parchetul a făcut apel, în mai multe rânduri, împotriva unor decizii ale judecătorului Castro, apreciind că nu poate să fie vizată de o procedură judiciară, dar fără succes.

Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetând finanţarea velodromului din Palma de Mallorca, judecătorul a descoperit contracte suspecte încheiate între Noos şi regiuni din Baleare şi Valencia, pentru organizarea unor conferinţe pe teme de sport. Aceste conferinţe ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme paravan, ca Aizoon, deţinută pe jumătate de către Cristina şi soţul ei. Scandalul a afectat extrem de dur monarhia, într-o perioadă în care spaniolii sufereau din cauza crizei. Felipe al VI-lea, succesorul lui Juan Carlos, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat să promoveze o monarhie "onestă şi transparentă". De când a devenit rege, Cristina - care nu a fost invitată la ceremonie - nu mai este, în mod oficial, membră a familiei regale.