Orban şi Atanasiu, în luptă pentru şefia PNL

orban_atanasiu.jpg

Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu

Klaus Iohannis este aşteptat să îşi anunţe, joi, retragerea din funcția de președinte al PNL. Ulterior, liberalii îşi vor alege noul lider, cel mai probabil între Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu. Nu este exclusă total nici varianta cu trei candidaţi la şefia PNL.

După retragerea din funcţie a lui Klaus Iohannis, care va prelua duminică preşedinţia statului, liberalii trebuie să îşi aleagă noul lider. Este vorba, de fapt, despre liderul vechiului PNL, cel care va fi co-preşedinte al noului PNL, alături de democrat-liberalul Vasile Blaga.

De altfel, liderii de organizații județene ale PNL și vicepreședinți ai partidului au programat pentru, miercuri aseară, o ședință informală, pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui singur candidat, dintre Ludovic Orban și Teodor Atanasiu.

Soluția unui singur candidat este susținută de ambele tabere sub motivul că acest lucru ar determina mai puțină dezbatere publică în privința confruntării celor doi și a posibilelor dizidențe.

Față în față, aşadar, vor fi, cel mai probabil, doi prim-vicepreşedinţi ai PNL, unul, lider al liberalilor din Dâmboviţa, celalalt, al celor din Bucureşti.

Important de menţionat, că, în timp Ludovic Orban și-a anunțat convingerea că Iohannis nu va face o recomandare explicită în privința succesorului său, Atanasiu se așteaptă ca președintele ales să aibă un punct de vedere clar în această privință. Asta şi în condiţiile în care susținătorii lui Atanasiu reclamă faptul că Orban a obținut susținerea publică din partea lui Crin Antonescu, justificând astfel o posibilă implicare a lui Iohannis, aflat într-o relaţie din ce în ce mai rece cu Antonescu.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din PNL citate de Mediafax, nu este exclusă posibilitatea ca un al treilea grup din PNL să se delimiteze de cele două tabere reprezentate de Orban și Atanasiu pentru a susține un al treilea candidat.