Anti-europeanul Nigel Farage va conduce un partid pan-european

nigel.jpg

Eurodeputatul UKIP Nigel Farage

Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) va primi bani din partea Parlamentului European prin afilierea la un partid pan-european, în pofida faptului că dorește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Progamul Newsnight al televiziunii BBC a aflat că UKIP va primi aproape două milioane de euro ca urmare a acestei mișcări politice, bani care sunt în genere acordați partidelor ce promovează integrarea europeană, dar măsura a provocat critici în sânul partidului eurosceptic.

Potrivit unor documente obținute de BBC, Alianța pentru Democrație Directă în Europa (ADDE), formată în majoritate din eurodeputați UKIP, va avea acces la fonduri în valoare de 1,25 milioane de euro începând cu anul viitor.

Alți 725 de mii de euro vor fi atribuiți unei fundații atașate partidului, intitulată Inițiativa pentru Democrație Directă.

Atribuirea banilor ar putea fi anunțată oficial în cursul acestei săptămâni și plata efectivă ar începe din aprilie anul viitor, potrivit BBC.

UKIP face parte deja parte din grupul parlamentar Europa Libertății și Democrației Directe, al cărui co-președinte este Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic britanic.

Răspunzând unor acuzații de ipocrizie, eurodeputatul UKIP Roger Helmer a spus că partidul său adoptă o atitudine mai pragmatică cu privire la fonduri europene și că dacă nu ar fi recurs la această măsură banii ar fi fost atribuiți unor partide care susțin integrarea europeană mai profundă.

În sânul UKIP a avut loc acum trei ani un referendum intern prin care a fost respinsă afilierea la un partid pan-european ca sursă de obținere a fondurilor europene.

Eurodeputatul UKIP Gerard Batten, care reprezintă regiunea Londra în Parlamentul European, a declarat că nu este interesat să fie membru al unui partid pan-european.

“Membrii UKIP nu au fost consultați. Nu văd niciun argument care să mă convingă să mă alătur”, a declarat Batten, care a exprimat nemulțumirile unui grup important de membri ai partidului.      

Așa se face că doar 21 din cei 24 de europarlamentari UKIP vor deveni membri ai ADDE, care va cupronde 27 de deputați europeni.

UKIP s-a situat pe primul loc în mai anul acesta în alegerile europarlamentare din Regatul Unit, cu 27% din voturi și în sondajele de opinie pentru alegerile parlamentare din Marea Britanie din mai anul viitor are o cotație medie de 16%.

Se pare că apropierea acelui scrutin și nevoia de fonduri îl fac pe Farage să lase principiile de o parte și să apeleze la fondurile Uniunii Europene pe care altfel nu încetează să o critice, încasând totodată salariul de parlamentar din banii contribuabililor europeni.
 

461

Facebook comments