Curtea Constituțională a R.Moldova a validat rezultatele alegerilor parlamentare

curtea.jpg

Curtea Constituțională a R.Moldova a validat rezultatele alegerilor parlamentare

Curtea Constituțională a adoptat, marți, în unanimitate o hotărâre pentru validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, dar și a mandatelor viitorilor 101 deputați din Legislativ. Totodată, magistrații au confirmat listele candidaților supleanți. Astfel, în viitorul Parlament vor ajunge oficial cinci partide politice.

Partidul Socialiștilor, formațiune pro-rusă, va avea cele mai multe mandate, 25 la număr, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat cu 23 de fotolii de deputat. Partidul Comuniștilor va avea 21 de mandate, Partidul Democrat 19 și Partidul Liberal 13 fotolii de parlamentar. Între timp la Chișinău au loc negocieri pentru crearea viitoarei coaliții pro-europene.

După o ședință de mai bine de două ore la care reprezentanții partidelor politice s-au expus asupra rezultatelor alegerilor parlamentare, magistrații Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări. Nemulțumite de modul de desfășurare a scrutinului parlamentar sunt Partidul Socialiștilor, dar și Partidul Comuniștilor care au ajuns în Parlament, în opoziție. De asemenea, Partidul Comunist Reformator și Partidul ”Patria”, în frunte cu Renato Usatîi. Totodată, la Curtea Constituțională au depus cereri Blocul Alegerea Moldovei – Uniunea Vamala și candidatul independent, activistul Oleg Brega. Concurenții au solicitat o altă redistribuire a mandatelor, renumărarea voturilor sau anularea rezultatelor scrutinului și organizarea alegerilor anticipate.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a declarat însă că contestațiile depuse de concurenții electorali se resping ca fiind nefondate.

Hotărârea Curții privind validarea scrutinului este definitivă, nu poate fi supusă vreunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării, ulterior va fi publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova.

În dimineața zilei de marți, simpatizanți și membri ai Partidului Socialiștilor au desfășurat o manifestație de protest în fața clădirii Curții Constituționale, cerând anularea rezultatelor scrutinului. Președintele instituției, Alexandru Tănase a calificat acțiunea socialiștilor drept ”o lipsă totală de respect față de lege, Constituție și Curtea Constituțională”. 

Între timp la Chișinău, a fost creată o majoritate pro-europeană, în componența căreia au intrat trei formațiuni politice – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Împreună, aceste formațiuni dețin 55 de mandate, din cele 101. Deputații pro-occidentali pot forma Guvernul, dar sunt în imposibilitatea de a alege șeful statului, în doi ani. Potrivit legislației, pentru desemnarea președintelui R.Moldova este nevoie de 61 de mandate.

În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Partidul Socialiștilor, dar și Partidul Liberal Democrat au obținut fiecare peste 20 la sută din sufragii, fiind urmat de Partidul Comuniștilor cu peste 17 la sută, Partidul Democrat a fost votat de aproape 16 la sută dintre alegători, iar Partidul Liberal, care a obținut în jur de 10 la sută din sufragii.