Un parlamentar scapă de arestare, după un vot controversat

Deputatul Cătălin Teodorescu (PDL) rămâne cu imunitatea intactă. Cererea de încuviinţare a arestării sale preventive nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare. În aceste condiţii, parlamentarul nu poate fi arestat. Liberalii susţin că de vină e PSD. Între timp, Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar de către DNA şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Rezultatul votului indică 146 de opţiuni favorabile, surse parlamentare indicând anterior, după un rezultat neoficial, că solicitarea fusese aprobată.

Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, îi acuză pe parlamentarii Puterii că au votat împotriva ridicării imunităţii.

"Cred că în continuare asistăm la duplicitatea şi ipocrizia cu care puterea ne-a obişnuit de mai multă vreme în această ţară, pe de o parte şi care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să înveţe ceva măcar din votul din 16 noiembrie. În Parlamentul României, astăzi, majoritatea parlamentară oricând poate să obţină ce vot doreşte, pentru că este o majoritate confortabilă. În situaţia în care nu doreşte un anume vot, acel vot nu se obţine. Aşa s-a întâmplat şi astăzi. Noi, cei de la PNL, am votat la vedere, toţi care au fost prezenţi, se poate vedea pe filmul care probabil că a fost făcut şi s-a înregistrat votul fiecăruia în parte, iar cei de la PSD împreună cu cei care susţin PSD au împărţit votul, dovadă faptul că nu s-a putut obţine numărul de voturi minim pentru a se putea trece la ridicarea imunităţii parlamentare", susţine Eugen Nicolăescu.

Deputatul Cătălin Teodorescu este anchetat de DNA în dosarul şefei DIICOT, Alina Bica.

Pe de altă parte, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR, Marko Attila. Au fost 171 de voturi în favoarea solicitării Parchetului şi 111 împotrivă. Votul a fost secret, cu bile.

Deputatul UDMR, Mate Andras-Levente, declară că votul dat de Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii în cazul colegului său, Marko Attila, a fost unul etnic, bazat pe etnia maghiară a acestuia: ”Mi se pare că s-a făcut deosebire între cei doi colegi ai noştri (Marko Attila şi Cătălin Teodorescu-n.r.) cu privire la diferenţa dintre ei. Nu pot să spun decât că probabil s-a luat în considerare etnia maghiară a colegului Marko Atilla, ceea ce este foarte grav şi eu personal o să semnalez la ambasade această problemă”.

Marţi, în Comisia juridică a Camerei, cererea Parchetului nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.