Geoană, Vanghelie şi Şova, excluşi din PSD. Ponta: Congresul PSD, în primăvară

ponta_2.jpg

Președintele PSD, Victor Ponta

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şov. Anunțul oficial a fost făcut de președintele PSD, Victor Ponta. "Vorbim despre o separare de drumuri.  Avem concepții și drumuri diferite", a explicat Victor Ponta. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

Victor Ponta a declarat că ”este un moment mai dificil pentru el, din care poate să înveţe sau pot fi găsiţi alţii mai buni”, şi a precizat că ”este nevoie de o echipă de conducere în PSD care să fie cu adevărat unită şi să aibă un proiect comun”.

”Din acest punct de vedere, au fost trei dintre colegii noştri pe care nu numai eu, că dacă era vorba numai de mine, lucrurile erau mult mai simple, dar majoritatea covârşitoare a Comitetului Executiv, cu doar două voturi împotrivă, a considerat că trebuie să ne despărţim drumurile”, a anunţat Ponta.

Preşedintele PSD, Victor Ponta

AscultăDownload

Victor Ponta a mai spus că ”nu a fost omul deciziilor radicale şi a plătit un preţ”. ”Uneori e nevoie de decizii radicale şi e nevoie ca să rămâi în echipă cu cei care au un proiect comun cu tine”, a mai precizat preşedintele PSD.

Întrebat dacă cei trei sunt vinovaţi pentru pierderea alegerilor, Victor Ponta a negat. „Cum să spun eu că e de vină Geoană sau Vanghelie pentru faptul că am pierdut eu? Am vorbit despre viitor aici şi despre faptul că o echipă trebuie să fie coezivă ca să aibă o şansă să reziste”, a precizat Ponta.

Întrebat  de ce a fost exclus Mircea Geoană, Ponta a spus că a fost o discuţie mai lungă şi că 80 de membri ai CExN au considerat că „e momentul în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui".

El a mai arătat că nu are nimic să-i reproşeze lui Marian Vanghelie. „Evit termenul de excludere. Am vorbit de separare de drumuri. Nu am să-i reproşez nimic lui Marian Vanghelie, cred doar că avem concepţii şi drumuri diferite", a spus Ponta.

El a arătat că Şova a fost acuzat de „prea mult entuziasm” şi că este convins că acesta va rămâne alături de PSD, cel puţin în grupul senatorial.

Premierul Victor Ponta a mai  declarat, joi, că în "formula nouă a USL", lansată în 14 noiembrie, se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, el menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare şi respectă această decizie.

Congresul, la primăvară

Preşedintele PSD, Victor Ponta a mai declarat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional că s-a decis ca în primăvara anului viitor să aibă loc Consiliul şi Congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri şi se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani.

Actuala conducere va asigura conducerea până în primăvară, atunci când la Consiliu şi la Congres nu doar se va alege o echipă de lideri ci se va decide proiectul politic în următorii cinci ani”, a subliniat liderul PSD.

Premierul Victor Ponta a mai  declarat, joi, că în "formula nouă a USL", lansată în 14 noiembrie, se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, el menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare şi respectă această decizie.

Şova: Am fost exclus din PSD, îmi asum greşeala făcută

Dan Şova  spune că sancțiunea care i-a fost aplicată (excludere) a fost "justificată". "Rămân social-democrat, îmi iau un timp de reflecţie", a spus Şova. El a mai spus că acceptă sancţiunea care i-a fost aplicată. "Cred că e şi justitficată", a adăugat el, precizând că argumentele pentru această decizie luată la CExN sunt legate de încălcarea unui "principiu de bază", respectiv al unităţii partidului.

Marian Vanghelie

AscultăDownload

Ghiţă: Cred că e momentul ca Iliescu să se retragă; cei cu probleme, suspendaţi din partid

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă afirmă, într-o declaraţie dată publicităţii joi, după şedinţa conducerii PSD, că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă.

"Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se asează la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu şi generaţia sa. Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred că e momentul ca Ion Iliescu sa se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD", afirmă Sebastian Ghiţă.

"Corupţia e pentru România mai rea decât cancerul pentru omenire", mai spune Ghiţă.

În acest context, el afirmă că toţi cei cu probleme, cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi din PSD, apreciind ca necesare un cod de integritate şi o comisie centrală cu putere de decizie.

"Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar şi alţii sunt exemple vii ale percepţiei că PSD ar fi un partid corupt. Toţi trebuie să se suspende din PSD sau să fie suspendaţi. Sfidarea legii şi a DNA nu îi ajută nici pe ei şi nici partidul. Mircea Cosma şi Constantin Nicolescu, chiar dacă au 70 de ani, au înţeles şi s-au retras. Ar trebui şi ceilalţi să aştepte în afara partidului până când justiţia se pronunţă", declară Sebastian Ghiţă.

El mai speră ca multe dintre propunerile sale să devină realitate la Congresul PSD.