Dorin Chirtoacă: Republica Moldova intră pe un drum cu sens unic, care duce spre UE

dorin_chirtoaca_republica_moldova_intra_drum_sens_unic_care_duce_spre_ue.jpg

Republica Moldova parafează la Vilnius acordul de asociere cu UE.

"Integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să capete un caracter ireversibil după summit-ul de la Vilnius. Sperăm ca nimeni să nu reuşească să oprească acest proces. Presiunea Rusiei e constantă". Declaraţiile au fost făcute la RFI de primarul Chişinăului, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Pentru Dorin Chirtoacă, parafarea acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE, la summit-ul de joi şi vineri de la Vilnius "înseamnă intrarea pe un drum cu sens unic, care duce spre Uniunea Europeană, duce spre o viaţă mai bună, duce dacă vreţi şi spre apropierea dintre cele două maluri ale Prutului, cu alte cuvinte, ar însemna să fim pe aceeaşi cale cu România, aşa cum a început România la mijlocul anilor '90. Cum România a parcurs calea NATO-UE, la fel acum şi Republica Moldova trebuie să parcurgă aceeaşi cale, NATO, Uniunea Europeană sau vedem în care ordine, ca până la urmă să reuşim să corectăm nedreptatea de la 1812 şi 1940, despărţirea forţată, care a avut loc fără voia noastră".

Primarul Dorin Chirtoacă speră ca drumul european al Republicii Moldova să fie ireversibil: "Depunem toate eforturile ca integrarea europeană a Republicii Moldova să capete un caracter ireversibil şi summit-ul de la Vilnius sper să însemne obţinerea acestui lucru, ca după Vilnius să fie clar pentru toată lumea că integrarea europeană a Republicii Moldova devine ireversibilă şi oricine ar mai încerca să facă orice, pentru a împiedica şi pentru a opri acest proces să nu mai reuşească niciodată".

 

Presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova

 

Întrebat cât de mare este presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova, în contextul parafării acordului de asociere cu UE, la Vilnius, Dorin Chirtoacă a răspuns: "Presiunea a fost, este şi va fi, e o presiune constantă în acest sens. Rusia luptă pentru sferele ei de influenţă, pe care le-a obţinut anterior, pe care vrea să le obţină în prezent. Cu siguranţă, după ce au căzut Armenia şi Ucraina, Rusia îşi va îndrepta atenţia şi mai mult către Republica Moldova, doar că n-aş spune că Rusia ar putea avea vreun succes în Republica Moldova, decât dacă ar fi sprijinită şi din interior. Or în interior mai avem din păcate şi partide politice, care sunt deschis pro-ruse, cum este Partidul Comuniştilor sau alte partide de stânga, socialişti, social-democraţi şi aşa mai departe. Ei afirmă deschis acest lucru şi în toate acţiunile promovează o apropiere a Moldovei de Federaţia Rusă. Avem şi în societate, din păcate, un 30-40% din cetăţeni, care mai sunt nostalgici după URSS, însă ei de asemenea nu ar avea nici un succes, cum nu ar avea nici Rusia vreun succes în Moldova, dacă în partea democratică, în zona Alianţei pentru Integrare Europeană, în zona coaliţiei pro-europene, în zona electoratului democratic, lucrurile ar sta mai bine. Mă refer aici la o guvernare mai corectă, mai transparentă, de o calitate mai înaltă, în aşa fel încât să nu ajungem la dezamăgire, la deziluzii şi la apatie şi respectiv să nu avem absenteism la următoarele alegeri parlamentare. Acesta ar fi cel mai mare pericol".

Dorin Chirtoacă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre parafarea acordului de asociere cu UE, la Vilnius