Medici implicați în torturarea unor deținuți pentru terorism – raport independent

Mai mulți medici şi asistente, care lucrează sub comanda armatei americane, au fost complici în aplicarea unor rele tratamente în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA, susține un raport independent publicat luni. Cele 2 instituții acuzate cataloghează afirmațiile drept ”eronate” și ”absurde”.

Studiul, care a luat în calcul 2 ani, acuză comiterea de abuzuri, în disprețul obligațiilor etice ale cadrelor medicale, și cere în final o anchetă a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american.

Între aceste practici condamnate, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experţi juridici, medici şi militari, vorbește de ”conceperea, participarea la şi aplicarea torturii şi unor tratamente crude, inumane şi degradante” unor bărbaţi aflaţi în detenţie în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în închisori secrete CIA.

”Departamentul Apărării şi CIA au cerut în mod abuziv profesioniştilor lor în domeniul sănătăţii să colaboreze la operaţiuni de stoarcere de informaţii şi de securitate astfel încât au produs suferinţe grave deţinuţilor”, se subliniază în raportul intitulat ”Etica abandonată: profesionalismul medical şi abuzul asupra deţinuţilor în războiul împotriva terorismului”.

”În numele Securităţii Naţionale, militarii au deturnat jurământul lui Hipocrate, iar medicii au fost transformaţi în agenţi de informaţii”, a denunţat doctorul Gerald Thomson, profesor în medicină la Universitatea Columbia.

Un coautor al documentului, Leonard Rubenstein, profesor în dreptul sănătăţii publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei la Guantanamo, interogatorii în forţă şi simulări ale înecului practicate asupra unor suspecţi de terorism în închisori secrete aparţinând CIA.

Medici sau infirmieri ”legitimează aceste practici prin prezenţa lor, sugerând că sunt acceptabile din punct de vedere medical”, a declarat el.

Contactată de France Presse, CIA a apreciat că raportul ”conţine inexactităţi grave şi concluzii eronate”. ”Este important să subliniem că CIA nu mai are deţinuţi în detenţie şi că preşedintele Obama a pus capăt programului de detenţie şi interogare printr-un decret în 2009”, a declarat directorul pentru comunicaţii al CIA, Dean Boyd.

Reacţia Pentagonului a fost identică. Un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că ”niciunul dintre critici nu a avut acces la deţinuţi, la rapoartele medicale ale acestora sau la proceduri” în închisoarea militară de la Guantanamo.

În schimb, el a salutat profesionalismul medicilor care muncesc în centrul militar de detenţie ”în condiţii de mare stres” şi care oferă ”cele mai bune îngrijiri la care deţinuţii au avut vreodată acces”.