Geoană: Mi se pare nefiresc ca PNL să voteze politic asupra proiectului Roşia Montană. De ce am mai făcut comisia atunci?

Senatorul Mircea Geoană se arată "foarte rezervat" în privinţa proiectului Roşia Montană. Social-democratul spune într-un interviu la RFI că aşteaptă raportul comisiei parlamentare pe această temă. Geoană deplânge faptul că liberalii au decis să voteze "politic, de sus până jos", dar precizează că PNL nu trebuie condamnat. El crede însă că decizia liberală este "contrapusă în mod artificial poziţiilor din PSD".

Mircea Geoană îşi exprimă rezervele faţă de proiectul Roşia Montană: "Eu am fost de mulţi ani de zile şi dacă mai ţineţi minte şi dezbaterea din campania prezidenţială de acum câţiva ani de zile, când acest subiect a fost ridicat la una dintre dezbateri sau la o dezbatere inclusiv cu actualul preşedinte, eu sunt în continuare foarte rezervat cu privire la acest proiect. Dar aştept argumente eventual suplimentare, pentru că până acum ne-am format o opinie mai degrabă politică sau mediatică".

"Mie mi se pare foarte ciudat şi aş vrea să aflu din partea acestei comisii şi avem datoria cu toţii să aflăm care a fost filmul evenimentelor în aceşti aproape 15 ani, din 1999 până acum, dacă au existat sau nu au existat elemente de influenţare a factorului politic din partea celor interesaţi, ce se întâmplă într-adevăr acolo, câte locuri de muncă se creează pe bune", spune senatorul PSD.

 

Poziţia PNL privind Roşia Montană este "nefirească"

 

Lui Mircea Geoană i se pare "nefiresc ca pe un subiect atât de sensibil, care polarizează deja opinia publică românească, un partid, în speţă PNL, să decidă că votează politic, de sus până jos, se pare că şi în comisie, pentru că parlamentarii liberali nu se deplasează împreună cu colegii lor astăzi în zona Roşiei Montane. De ce s-a mai făcut comisia, dacă ştim de la început cum votăm? Eu am înţeles că această comisie este făcută ca să pună toate argumentele şi toate elementele pe masă, ca un subiect documentat care urmează să fie supus plenului şi care ar trebui să fie folosit într-o analiză proprie de către fiecare parlamentar. Este absolut firesc ca această dezbatere să nu aibă un contur predeterminat, pentru că atunci ne prefacem că facem o dezbatere în Parlament".

Întrebat dacă există o iritare la PSD din cauza poziţiei PNL pe tema Roşia Montană, Geoană a răspuns: "A fost un pic ciudat să vezi că miniştrii liberali din Cabinet nu au avut nimic de obiectat atunci când subiectul a fost discutat în Guvern şi trimis la Parlament. Fiecare partid se poziţionează cum doreşte (...). Nu cred că putem să condamnăm colegii liberali pentru o poziţie pe care o adoptă în mod suveran ca partid al acestei ţări. Unde există un anumit tip de ridicare din sprâncene este atunci când decizia liberală este contrapusă în mod artificial poziţiilor din PSD. Până la urmă, suntem într-o alianţă, suntem parte a unei majorităţi care dă un Guvern. Cred că este oarecum iluzoriu să crezi că poţi să împaci şi capra şi varza, adică să fii şi pe placul electoratului PSD atunci când vrei să faci o campanie pentru preşedinţie, dar să fii şi pe placul altor segmente de populaţie şi aici evident, calculul politic e posibil să fi determinat poziţia liberală".