Un nou convoi umanitar rus, la graniţa cu Ucraina

camioane_rusia.jpg

(FOTO: REUTERS/Alexey Koverznev)

Primele vehicule din al doilea convoi rus cu ajutor umanitar pentru Ucraina au trecut vineri seară prin punctul punctul de control vamal rus "Doneţk". Convoiul se îndreaptă către punctul vamal ucrainean, conform unor informaţii oferite de agenţia Itar-Tass. Update: Convoiul umanitar a livrat încărcătura la Lugansk.

Update: Al doilea convoi umanitar rusesc a livrat 2.000 de tone de ajutoare regiunilor separatiste din sud-estul Ucrainei, victime ale confruntărilor dintre armata ucraineană şi rebeli proruşi, a anunţat sâmbătă postul public Rossia 24, citat de AFP.

"Al doilea convoi umanitar a livrat 2.000 de tone de ajutoare în Donbas", regiunea industrială ucraineană pe care separatiştii au transformat-o în fieful lor, a anunţat televiziunea.

"Hrană, medicamente şi îmbrăcăminte groasă" au fost livrate în Lugansk, un oraş important din Donbas, unul dintre cele mai devastate de conflictul armat dintre Kiev şi insurgenţi, a precizat el.

Şaptezeci de camioane au descărcat deja şi se află pe drum, înapoi, spre Rusia, potrivit Rossia 24.

...................................................................................

Potrivit unui purtător de cuvânt al Serviciului Vamal rus, Raian Farukşin, convoiul este format din 33 de camioane, încărcate cu aproximativ 2.000 de tone de ajutor umanitar.

"La ora 23.30 (22.30, ora României), vameşii ruşi au finalizat controlul celor 33 de camioane. Vehiculele se îndeaptă spre punctul vamal ucrainean", a declarat el, conform Mediafax.

Potrivit Moscovei, al doilea convoi ar fi format din 200 de vehicule.

Potrivit Itar-Tass, al doilea convoi rus cu ajutor umanitar era pregătit să plece spre estul Ucrainei în urmă cu trei săptămâni, dar Moscova aştepta decizia Kievului.

Nu este primul demers de acest fel al Rusiei. Un alt convoi umanitar, care transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat frontiera ruso-ucraineană la sfârşitul lui august, fără verificări din partea Crucii Roşii sau a unui acord al autorităţilor ucrainene. Kievul a denunţat atunci "o invazie directă", aprecieri asemănătoare venind şi din partea liderilor occidentali.

Iaţeniuk: Putin vrea să elimine Ucraina ca stat independent

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat sâmbătă că scopul lui Vladimir Putin este să "elimine Ucraina" ca stat independent. Oficialul Kievului a îndemnat totodată Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) să fie garanţii planului de pace în ţara sa.

"Putin nu poate să accepte ideea că Ucraina face parte din familia europeană, vrea să restaureze Uniunea Sovietică", a avertizat Iaţeniuk, în contextul în care Kievul va ratifica marţi Acordul istoric de Asociere cu UE, concretizând astfel îndepărtarea de influenţa rusă.

Iaţeniuk a mai subliniat că este "prematur" să se vorbească despre o soluţionare, după opt zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu semnat de Kiev cu separatiştii proruşi.