Barcelona: Două milioane de catalani, pe străzi, în favoarea independenței
supporters-of-independenc-008.jpg

Așa cum s-a întâmplat mereu în ultimii 4 ani, și de data aceasta sute de mii de catalani au ieșit pe străzile Barcelonei îmbrăcați în culorile naționale, roșu și galben, folosindu-se de acest prilej pentru a-și manifesta aspirațiile secesioniste.
De data aceasta s-au mobilizat pentru a forma un “V” imens pe străzile capitalei catalane de-a lungul a 11 km de străzi, un “V” care, conform organizatorilor, vine de la ”victorie”, de la ”voinţă”, dar, în primul rând, de la dorinţa catalanilor de a ”vota”, de a li se permite să organizeze un plebiscit privind independenţa.
Exact la ora 17 și 14 minute, pentru a comemora anul 1714, o tânără catalană care va împlini 16 ani exact în data de 9 noiembrie, când ar trebui să aibă loc referendumul, a introdus un vot într-o urnă, pentru a da și mai multa valoare simbolică acestei demonstrații de forţă în favoarea suveranității catalane.
Deși nu au existat incidente violente, în timpul demonstrației s-a dat foc steagurilor spaniole ca și altor simboluri ale monarhiei.
Spre deosebire de guvernul britanic, care a autorizat referendumul secesionist scoțian, guvernul spaniol refuză să facă orice minimă concesiei intențiilor separatiste catalane.
Invocând prevederi constituționale, guvernul de la Madrid nu se preocupă de lipsa votului unionist catalan și își concentrează toate eforturile pentru a evita organizarea referendumului.
Madridul pare hotărât să le refuze catalanilor acest drept, iar premierul Rajoy a avertizat deja că a pregătit "toate măsurile necesare" pentru a împiedica aceasta consultare populară.
Guvernul central intenționează să conteste la Curtea Constituțională legea catalană de organizare a plebiscitului din 9 noiembrie.
La rândul lui, joi seara, președintele catalan, Artur Mas, a declarat că mobilizarea din Barcelona este "un mesaj pe care Madridul ar trebui să-l asculte… deoarece, a adăugat el, nu poți împiedica un popor să voteze, dacă asta dorește". El a avertizat Madridul, dar și autoritățile comunitare, că: ”a împiedica poporul catalan să voteze ar fi, în primul rând o mare eroare” politică.