Politicienii promit şi...atât. O ultimă încercare de modificare a Codului muncii

costin.jpg

Preşedintele BNS, Dumitru Costin

Blocul Naţional Sindical (BNS) vrea să modifice Codul muncii prin intermediul unei iniţiative cetăţeneşti. După ce discuţiile cu autorităţile nu au dus la niciun rezultat, organizaţia sindicală a strâns peste 150.000 de semnături şi a făcut demersurile legale pentru schimbarea mai multor prevederi importante din Codul Muncii.

"Proiectul depus de BNS are şanse să devină lege şi să modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afectează negativ drepturile şi interesele lucrătorilor şi pe care negocierile cu partidele aflate pe rând la putere şi în opoziţie nu au reuşit să îl clintească şi să îl pună în acord cu normele europene şi internaţionale", arată BNS într-un comunicat de presă.

Potrivit BNS, au fost parcurşi toţi paşii legali pentru înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti, trecând prin etapa de constituire a Comitetului, prin elaborarea proiectului, obţinerea avizului din partea Consilului Legislativ, publicarea proiectului în Monitorul Oficial şi strângerea semnăturilor.

Conform prevederilor legale, iniţiativa legislativă poate aparţine unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, provenind din cel puţin un sfert din judeţele ţării. O condiţie cumulativă este ca în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul iniţiativei.

Printre modificările vizate de BNS: mărirea de la trei la cinci ani a perioadei pentru care se pot încheia contractele pe durată determinată, reglementarea condiţiilor în care un contract de muncă poate fi suspendat şi clarificarea aşa-numitei clauze de obiectiv de performanţă, astfel încât aceasta să nu mai poată constitui motiv de concediere.

Documentul urmăreşte şi o nouă viziune în selectarea personalului, iniţiatorii precizând că, în România, selecţia se face nu de puţine ori pe criterii ce ţin de afinităţi sau grade de rudenie.

Totodată, documentul elaborat de BNS prevede modificarea dispoziţiilor privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în sensul raportării cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel naţional comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi avut în vedere la fundamentarea bugetului de stat. Se doreşte, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, în sensul acordării şomerilor şi pensionarilor a posibilităţii de a adera la sindicatele constituite şi al extinderii interdicţiei de concediere a reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale sindicatelor, precum şi a reprezentanţilor salariaţilor pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate şi pe o perioadă de doi ani de la încetarea mandatului.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, explică la RFI că iniţiativa cetăţenească a rămas singura cale prin care Codul muncii mai poate fi modificat în interesul angajatului, în condiţiile în care promisiunile politicienilor din ultimii ani au rămas neonorate.

“În anul de graţie 2011, am organizat manifestaţii de protest la care au participat toţi liderii Opoziţiei de atunci şi Puterii de azi. Au fost în stradă alături de noi, ne-au susţinut şi, mai mult, există un angajament scris care cuprinde o listă impresionantă de semnături ale oamenilor politici. USL promitea ca odată ajuns la putere să producă modificările legislative. Suntem în 2014, iar lucrul ăsta nu s-a întâmplat”, atrage atenţia Dumitru Costin.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, despre modificarea Codului muncii