Prima noapte fără lupte în estul Ucrainei

tanc.jpg

Un tanc al forţelor ucrainiene (FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov)

Autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi au semnat, vineri, un armistiţiu, însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri. Toate acestea, la finalul unei reuniuni ce a avut loc la Minsk, în Belarus, în timp ce în Ţara Galilor se desfăşura summitul NATO. AFP scrie, sâmbătă, că armistiţiul din estul Ucrainei este respectat, iar luptele în care au murit până acum peste 2600 de oameni nu au mai fost semnalate. Update: Kievul şi separatiştii ucraineni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului.

Update: Liderii separatiştilor de la Doneţk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat, sâmbătă, forţele guvernamentale că au tras mai multe tiruri de rachetă la câteva ore după intrarea în vigoare a armistiţiului, relatează AFP, citată de Mediafax.

La rândul său, Kievul susţine că rebelii proruşi că au tras asupra unor poziţii ale armatei.

...............................................................

Situația a fost calmă pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă în principalele orașe din estul Ucrainei după intrarea în vigoare în cursul serii a acordului de încetare a focului convenit de autoritățile ucrainene și separatiștii proruși în urma negocierilor desfășurate la Minsk, relatează AFP, citată de Agerpres.

La Donețk, capitală regională și bastion al rebeliunii proruse, 'noaptea de vineri spre sâmbătă a fost calmă', a indicat sâmbătă dimineața primăria orașului într-un comunicat. 'Nu am primit nicio informație legată de tiruri, salve sau explozii în oraș', a precizat sursa menționată.

Și la Mariupol, port strategic la Marea Azov unde trupele ucrainene s-au regrupat și au așteptat în ultimele zile un asalt al rebelilor, situația era de asemenea calmă.

Voluntari din batalionul Azov care luptă alături de trupele ucrainene au confirmat pentru AFP că noaptea a fost 'foarte calmă' și că nu au auzit niciun zgomot suspect. 'Este surprinzător', a afirmat unul din ei.

Reprezentanți ai Kievului și ai separatiștilor proruși din regiunile Donețk și Lugansk au avut vineri în capitala Republicii Belarus, Minsk, negocieri mediate de OSCE în urma cărora au semnat un acord preliminar de încetare a focului. Documentul include, printre alte aspecte, și prevederi privind controlul respectării armistițiului și schimbul de prizonieri.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut în cele aproape cinci luni de lupte 2.600 de morți și aproximativ 500.000 de refugiați și strămutați în interiorul țării.