Kiev: Promisiuni de război, de Ziua Naţională

porosenko.jpg

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, intonând imnul naţional (FOTO: REUTERS/Gleb Garanich)

Preşedintele Ucrainei a anunţat, duminică, 24 august, investiţii masive în modernizarea armatei, într-un discurs rostit la Kiev cu ocazia Zilei Naţionale a Ucrainei. Petro Poroşenko a declarat că va aloca în anii următori peste două miliarde de euro pentru reechiparea armatei naționale angajate de aproape jumătate de an în conflictul cu rebelii proruși înarmați din estul țării.

"Între 2015 și 2017, avem în vedere să alocăm peste 40 de miliarde de hrivne (2,2 miliarde de euro) pentru reînarmare", a declarat Poroșenko, conform Agerpres, într-un discurs susținut cu prilejul paradei militare organizate la Kiev pentru a marca declararea independenței țării, în urmă cu 23 de ani.

Poroșenko a mai apreciat că țara sa "a demonstrat că se poate apăra" și, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul că Ucrainei i s-a impus războiul din afara țării, exprimându-și totodată convingerea că "lupta pentru independență" se va încheia cu victoria ucraineană.

"În ultimele șase luni, în lupte grele, s-a născut armata Ucrainei", a declarat Poroșenko, care a remarcat că în această luptă expresia de "apărător al patriei" a încetat să mai fie un lucru abstract și a căpătat o reală semnificație.

Totodată, potrivit Reuters, șeful statului ucrainean a avertizat că, în viitorul apropiat, țara sa va fi sub amenințare militară constantă. "Este evident că în viitorul apropiat, din nefericire, o amenințare militară constantă va plana asupra Ucrainei. Și trebuie nu doar să învățăm să trăim cu ea, ci și să fim mereu pregătiți să apărăm independența țării noastre", a spus Poroșenko.