Lăzăroiu: Mişcările de la vârful PMP îl pun într-o situaţie delicată pe Traian Băsescu

Cristian Diaconescu a fost lansat ca un fel de iepure în cursa prezidenţială, de către Partidul Mişcarea Populară, la Congresul PMP din luna iunie. O spune la RFI fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, membru al Fundaţiei Mişcarea Populară. El crede despre demisia lui Cristian Diaconescu, anunţată luni, că fostul candidat PMP "nu avea încotro ca să-şi salveze onoarea", pentru că "azi ar fi fost executat" la Colegiul Naţional al partidului.

În opinia lui Sebastian Lăzăroiu, "Cristi Diaconescu n-avea încotro ca să-şi salveze onoarea, pentru că în mod evident era o încercare de debarcare a lui. Dacă ar fi participat azi la Colegiul Director, ar fi fost pur şi simplu o execuţie. Nu înseamnă că candidatura lui ar avea mari şanse. Dimpotrivă, eu sunt destul de sceptic că singur şi în timpul rămas va reuşi să-şi strângă numărul de semnături, care e destul de mare, 200 de mii. Dar a încercat cumva să aibă o ieşire onorabilă dintr-un joc în care cred că a intrat cu prea multă naivitate, hai să zicem bună credinţă, dar în orice caz şi cu o doză de naivitate, pentru că el nu a fost validat la Congresul din iunie ca şi candidat, deşi a fost anunţat, Congresul era în desfăşurare, putea fi votat la fel de bine cum a fost anunţat şi asta trebuia să-i ridice un semn de întrebare".

Fostul consilier prezidenţial crede că Diaconescu "a fost lansat ca un fel de iepure de Partidul Mişcarea Populară, pentru că toate datele de astăzi erau valabile şi în iunie, toate datele pentru schimbarea candidatului. Eu am mai spus că Diaconescu nu reuşeşte performanţa la care se aştepta partidul, are dificultăţi de vizibilitate, deşi în mod evident este unul din candidaţii cei mai pregătiţi pentru a ocupa funcţia de preşedinte. Dar a fost clar aruncat atunci în cursă, ca ulterior să fie retras şi la asta asistăm astăzi".

 

Pe cine va susţine preşedintele Băsescu: Udrea sau Diaconescu?

 

Sebastian Lăzăroiu crede că mişcările de la vârful PMP îl pun pe Traian Băsescu într-o situaţie delicată: "Mi-e greu să spun, nu-mi dau seama (pe cine va susţine preşedintele-n.r.). Dar e cert că această mişcare la vârful PMP îl pune într-o situaţie delicată pe preşedinte, pentru că preşedintele a apucat să-l susţină şi să-l recomande pentru această funcţie pe Cristian Diaconescu, a semnat pentru el, iar acum ar fi în situaţia, dacă ar susţine candidatul PMP în continuare, să-şi schimbe această opţiune. Aceeaşi problemă o au şi membrii simpli ai PMP, care toată vara au alergat să strângă semnături pentru Cristian Diaconescu, le-au spus oamenilor că ăsta-i candidatul susţinut de PMP şi de Traian Băsescu şi de mâine vor trebui să le spună aceloraşi oameni pe care i-au întâlnit pe stradă la strângerea de semnături că Elena Udrea e candidatul PMP susţinut de Traian Băsescu, ceea ce e foarte dificil, îi pune într-o situaţie ridicolă pe membrii simpli de partid şi din ce ştiu, există la bază o nemulţumire, chiar dacă la vârf azi o să pară o mare unanimitate".

Ce efecte vor avea aceste mişcări de la vârful PMP asupra partidului? "Foarte proaste. Păcatul originar pleacă tot de atunci din iunie, după europarlamentare, pentru că atunci nu s-a făcut o analiză serioasă şi riguroasă şi reală a rezultatului alegerilor. De ce PMP-ul a luat 6% şi nu a luat de exemplu 10%, de ce nu a reuşit să-şi atingă potenţialul? Pentru că dacă se făcea atunci analiza, probabil că acum nu eram în situaţia asta. Vocile lucide au spus de atunci că decizia de a o avea pe doamna Udrea în prim plan la europarlamentare a redus mult din potenţialul electoral al partidului. Neexistând acea analiză, suntem în situaţia în care acelaşi personaj de la europarlamentare se pune în fruntea partidului la alegerile prezidenţiale. Şi atunci, dacă repetăm greşelile, cred că rezultatele vor fi aceleaşi, proaste, pe termen mediu", consideră Sebastian Lăzăroiu.

Cristian Diaconescu şi-a dat demisia din PMP şi a anunţat că va candida ca independent la alegerile prezidenţiale din toamnă. Decizia a venit după ce mai mulţi lideri locali ai partidului au spus că Elena Udrea ar fi mai potrivită pentru a candida la Preşedinţia României. De partea sa, preşedinta formaţiunii a declarat luni că e pregătită să-şi asume acest rol.

Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Diaconescu vs. Udrea în cursa pentru Preşedinţie