Franţa, gata să livreze arme kurzilor din Irak

Franţa se implică şi mai mult în Irak. Preşedinţia franceză anunţă că a decis să livreze arme combatanţilor din Kurdistan care se luptă contra jidadiştilor din Statul islamic. "Decizia Parisului a fost luată de comun acord cu autorităţile de la Bagdad" mai precizează comunicatul prezidenţial.

 

"Franţa va trimite în următoarele ore arme în Irak pentru a spijini capacităţile operaţionale ale forţelor care combat Statul islamic". Comunicatul palatului Elysée este pe cât de concis pe atât de precis. "François Hollande a luat această decizie în acord cu oficialii de la Bagdad" mai precizează textul preşedinţiei franceze. « Parisul răspunde astfel nevoilor urgente exprimate de autorităţile regionale din Kurdistanul irakian ». O regiune sub ameninţarea jihadiştilor care sunt pe cale să comită un "potenţial genocid" puneau în gardă Naţiunile Unite.

Statele unite erau pentru moment singurele care se angajaseră militar, mai exact bombardează de câteva zile poziţiile Statului islamic. Londra anunţase marţi seara că va livra arme forţelor kurde dar restul europenilor, divizaţi în această chestiune, se abţinuseră până acum să facă pasul. Cu toate acestea François Hollande cerea de câteva zile « o intensificare a mobilizării internaţionale » în faţa înrăutăţirii situaţiei din Irak şi în particular a pericolelor cu care sunt confruntaţi sutele de mii de creştini şi membrii ai minorităţii Yazidi. Decizia preşedintelui francez de a livra în fine arme vine în ziua în care trei foşti premieri conservatori ai Franţei – Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin şi François Fillon - denunţau într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul Le Monde pasivitatea Franţei în Orientul apropiat şi în particular în Irak.

Imediat după anunţul Parisului referitor la livrarea de arme irakienilor din Kurdistan, serviciile lui Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, oficializau organizarea în "zilele ce vin" a unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe pentru a discuta tocmai eventualitatea de a livra arme combatanţilor care se luptă cu Statul islamic.