Eşec al mediatorilor internaţionali la Cairo

egipt.jpg

Protestele continuă în Egipt, medierea internaţionala a eşuat.

Puterea de la Cairo a anunţat eşecul medierii internaţionale în criza politică pe care o traversează ţara. Totodată, Guvernul interimar egiptean instalat de armată a prevenit Frăţia Musulmană, mişcarea care-l sprijină pe fostul preşedinte, Mohamed Morsi, de consecinţele acestui eşec. Partizanii preşedintelui demis au fost somaţi să se disperseze deîndată, în caz contrar, forţele de ordine urmând să intervină.

De două săptămâni, baletul diplomatic la Cairo a fost neîntrerupt. Rând pe rând, emisari europeni, africani, arabi şi americani au încercat să găsească o soluţie pentru a evita noi ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţii pro-Morsi. Eforturile au eşuat, aşadar, iar acum, comunitatea internaţională se teme de o adevărată baie de sânge, dacă Poliţia şi armata intervin împotriva baricadelor ridicate de zecile de mii de partizani ai preşedintelui demis, Mohamed Morsi.

Eşecul medierii internaţionale este pus de noile autorităţi egiptene exclusiv pe seama Frăţiei Musulmane. "Evenimentele ulterioare care ar putea rezulta din aceste eşec vor fi considerate o încălcare a legii şi o punere în pericol a păcii", mai spune noua guvernare. O expresie interpretată de analişti ca fiind un semnal că Puterea ar putea interveni cu forţa, pentru a-i alunga şi dispersa pe partizanii ex-preşedintelui, demis pe 3 iulie, la exact un an de la învestirea sa în funcţie.

Reamintim că Egiptul este în criză, după ce preşedintele ales a fost înlăturat de la putere de armată. Intervenţia generalilor a urmat unor manifestaţii contra lui Mohamed Morsi, acuzat că acaparează puterea şi că e incapabil să scoată ţara din profunda criză economică. De atunci încoace, Frăţia Musulmană, mişcarea lui Morsi, denunţă o lovitură de stat, urmată de instalarea unui regim poliţienesc. Bilanţul violenţelor declanşate de mai bine de o lună este de circa 300 de morţi, dintre care 80 au fost ucişi de forţele de securitate într-o singură zi, pe 27 iulie.

Eşecul medierii internaţionale coincide practic cu terminarea Ramadanului şi ar putea pune paie pe foc. Atât islamiştii din Frăţia Musulmană, cât şi adversarii regimului Morsi şi-au chemat susţinătorii să iasă în stradă marţi şi miercuri, pentru a celebra în acelaşi timp terminarea perioadei de post sfânt al musulmanilor şi "victoria" pe care fiecare tabără crede că a obţinut-o în urma plecării echipelor internaţionale.

Uniunea Europeană prin vocea şefei diplomaţiei sale, Catherine Ashton, a declarat că "va continua eforturile pentru a incita la dialog cele două părţi, pas esenţial pentru reîntoarcerea tranziţiei diplomatice în Egipt". De partea sa, senatorul american John McCain, fost candidat la preşedinţia SUA, a cerut armatei egiptene să-i elibereze pe prizonierii politici, începând cu ex-preşedintele Morsi şi să înceapă dialogul naţional, estimând că în caz contrar, ţara este ameninţată de un adevărat război.