Berlusconi, la un pas de închisoare?

berlusconi.jpg

Silvio Berlusconi aşteaptă decizia finală în procesul Mediaset.

Silvio Berlusconi s-a prezentat din nou marţi în faţa judecătorilor de la Curtea de Casaţie de la Roma. Este vorba de recursul făcut de avocaţii săi, după sentinţa din octombrie, când a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală şi la cinci ani interdicţie de a exercita orice mandat public, în dosarul Mediaset. Va fi o sentinţă decisivă pentru fostul premier italian, Silvio Berlusconi, care se confruntă cu noi probleme judiciare.

Corespondenta RFI si RRA la Roma, Elena Postelnicu

Ore grele în această perioadă pentru Silvio Berlusconi. Curtea de Casație de la Roma (Curtea Supremă de Justiţie din Italia) examinează plângerea depusă de avocații fostului prim-ministru în procesul Mediaset şi va anunţa decizia luată, înainte de prescrierea sentinței, cel târziu joi. Este vorba de un proces care durează de şapte ani şi în care Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală, mai exact că a "umflat" în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual, Mediaset. Grupul Mediaset ar mai fi constituit "fonduri negre" în străinătate şi şi-ar fi redus câştigurile în Italia, pentru a plăti impozite mai mici. În acest mod, Fiscul italian ar fi pierdut aproximativ 7 milioane de euro în perioada 2002-2003.

În octombrie anul trecut, Silvio Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare și i s-a interzis să ocupe o funcție publică timp de cinci ani. În urmă cu o lună, Curtea Constituțională din Italia a validat sentința în procesul Mediaset, astfel că Silvio Berlusconi riscă să-și piardă mandatul de parlamentar. Decizia, care nu era definitivă, a fost deja atacată de avocaţii apărării, iar în aceste condiţii, ultima şansă a fostului premier italian pentru a scăpa de pedeapsă a rămas Curtea de Casaţie.

Un verdict nefavorabil al acestei instanțe nu înseamnă însă că automat Berlusconi va merge la închisoare. În cazul în care Curtea de Casație îl condamnă, el nu va mai putea fi parlamentar. Nu va fi arestat, nu va merge la închisoare, ci poate fi doar plasat în arest la domiciliu, aceasta şi pentru faptul că pe vremea când era prim-ministru a introdus o lege prin care persoanele care au peste 70 de ani nu trebuie să şi execute pedeapsa la închisoare, ci sub formă de arest la domiciliu. O alta condiţie este aceea ca persoana acuzata să aibă un cazier judiciar curat. Iar Berlusconi, în ciuda numeroaselor sale procese (peste 20 în ultimii 19 ani), are un cazier judiciar "curat", deoarece nu a fost niciodată condamnat definitiv.

 

Impactul asupra Cabinetului Letta

 

Desigur, decizia Curţii de Casaţie va avea un impact puternic asupra Executivului condus de Enrico Letta, Executiv din care face parte şi formaţiunea politică a lui Silvio Berlusconi, Partidul Poporul Libertăţii. Guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta "riscă foarte mult", deoarece Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), principala forţă politică din cadrul majorităţii guvernamentale, ar putea decide că "este imposibilă guvernarea cu un partid al cărui lider a fost condamnat definitiv pentru fraudă fiscală". Iar PD ar putea "profita" în acest context de condamnarea lui Berlusconi, pentru a solicita noi alegeri parlamentare anticipate. Totuşi, premierul Enrico Letta a declarat luni că nu îi este teamă de sentinţa Curţii de Casaţie, deoarece "Italia este stabilă şi nu va urma un cutremur politic".

De această sentinţă a Curţii de Casaţie se teme chiar şi Silvio Berlusconi, care a declarat că nu poate dormi noaptea, îngrijorat de ceea ce se va întâmpla. Mai mult de atât, fostul prim-ministru a mărturisit că în caz de confirmare a condamnării sale pentru fraudă fiscală, preferă să meargă la închisoare, decât să facă muncă în folosul comunităţii sau să beneficieze de regimul special al justiţiei italiene pentru persoanele în vârstă. Berlusconi, care va împlini 77 de ani în septembrie, a continuat să îi acuze pe "magistraţii de stânga" că orchestrează "o adevărată răzbunare" împotriva sa.

Roma, Elena Postelnicu, despre Silvio Berlusconi si procesul Mediaset