Marko Bela: Nu acceptăm destrămarea Ţinutului Secuiesc, vor apărea tensiuni şi frustrări

Guvernul dă dovadă de "miopie politică" în privinţa regionalizării, spune într-un interviu la RFI senatorul UDMR, Marko Bela. Comunitatea maghiară din România nu acceptă o "destrămare" a Ţinutului Secuiesc. Acest lucru ar duce la "frustrări" şi "tensiuni", crede parlamentarul, care nu este sigur că regionalizarea se va mai face până la urmă.

Marko Bela se opune regionalizării: "Trebuie să vă spun sincer că eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile".

"Eu nu sunt sigur că se va face (regionalizarea), pentru că până acum nu am văzut o concepţie foarte coerentă privind această regionalizare. Nimeni nu a reuşit să explice de ce ar reforma în mod benefic administraţia noastră o astfel de reorganizare", continuă senatorul UDMR.

 

"Miopie politică"

 

Marko Bela crede că fondurile europene nu ar fi atrase mai eficient, dacă s-ar face regionalizarea: "Am auzit şi eu acest singur argument (atragerea mai eficientă a fondurilor europene). În rest, în mod neoficial, bănuiesc că ar fi vorba de intenţia de a sparge actualele structuri ale judeţelor, care după unii sunt prea mult închegate şi de a crea alte structuri din partea coaliţiei guvernamentale, care să fie controlate de actualii guvernanţi. Dar o astfel de viziune, cum să spun, de fapt demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă. Eu nu afirm că actuala împărţire administrativ-teritorială este foarte bună. În '68 a avut loc reorganizarea administraţiei încă în regimul comunist, deci bineînţeles că sunt de acord că unele lucruri ar trebui regândite, dar nu să le stricăm, ci să le îmbunătăţim".

Judeţele unde maghiarii sunt majoritari nu trebuie destrămate, spune Marko Bela. "Nu ştiu de ce ar trebui să acceptăm să destrămăm sau să slăbim acele judeţe şi să avem regiuni unde reprezentanţii comunităţii maghiare nu au un cuvânt decisiv. Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere. Cei care contestă criteriul etnic şi ne spun că de fapt nu vor ca în cursul reorganizării administrative să se ia în considerare şi criterii etnice de fapt ei înşişi aplică criterii etnice, pentru că dacă nu vrei zone sau administraţii majoritar maghiare, ci vrei administraţii majoritar româneşti, tot după criterii etnice te gândeşti", susţine el.

 

"Frustrări enorme ale maghiarilor din România"

 

Întrebat care ar fi efectele unei eventuale "destrămări" a Ţinutului Secuiesc, Marko Bela a răspuns: "Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească".

Senatorul UDMR atrage atenţia că "există riscul unor tensiuni. Dacă în unele lucruri care te privesc nu ai posibilitatea să decizi şi alţii decid în locul tău, e clar că acest lucru duce la tensiuni şi la frustrări, nicicum nu e spre binele ţării".