Ucraina se pregătește de reforma Constituției

Regiunile din Ucraina vor avea puteri extinse odată cu reforma constituțională, dă de înțeles guvernul de la Kiev, care susține însă că nu este un proiect ”federalist”. Documentul a fost prezentat experţilor Consiliului Europei, care va da un aviz consultativ în câteva săptămâni.

Reforma constituțională, anunţată în aprilie la Kiev, va duce la sporirea puterilor autorităților locale. Astfel, spune vicepremierul ucrainean, Vladimir Groisman, ”autorităţile locale şi regionale vor obţine atribuţii importante”, ceea ce va permite Ucrainei ”să contruiască un sistem de bună guvernanţă” şi ”să devină o ţară cu adevărat europeană”.

Reforma, menită să detensioneze conflictul cu rebelii proruşi din estul Ucrainei, prevede alegerea guvernatorilor de către aleşii locali, care, în prezent, sunt numiţi de puterea centrală de la Kiev. În plus, va fi permisă şi folosirea pe scară largă a limbii ruse în instituţiile de învăţământ şi în întreprinderi.

Descentralizarea nu va merge însă până la crearea unei structuri federale așa cum cere Rusia, mijloc de a-şi păstra influenţa în estul rusofon, în contextul unei apropieri a Ucrainei de Uniunea Europeană, mai spune oficialul de la Kiev.

”Federaţia Rusă a încercat să impună Ucrainei noţiunea de federalism”, cu scopul de a ”diviza”, a comentat Groisman. ”Aş vrea să subliniez că Ucraina este un stat unitar”, a adăugat el, în timpul unei conferințe de presă la sediul Consiliului Europei.

Oficialul ucrainian a mai spus că pentru a pune la punct reforma constituțională au avut loc numeroase consultări cu reprezentanţii unor regiuni din est şi din bazinul Donbas. ”Din motive de securitate, nu le voi spune numele, deoarece grupări teroriste sunt active în estul Ucrainei”, a adăugat Groisman.

Ucraina se află sub ”ameninţare militară” şi urmează să sufere o ”agresiune energetică”, a mai afirmat vicepremierul ucrainean, exprimându-şi regretul că Rusia a decis, ”fără niciun motiv”, să ”dubleze” preţul la gazele pe care le vinde ţării sale.

Înainte de a ajunge la Strasbourg, vicepremierul Ucrainei a făcut o vizită la Bruxelles pentru a asista la prima reuniune de coordonare asupra ajutorului acordat Ucrainei.

Proiectul de reformă constituțională urmează să fie examinată de experţii Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, însărcinat cu asistarea ţărilor în tranziţie pentru asigurarea statului de drept.

Comisia urmează să-şi prezinte avizul ”în câteva săptămâni”, a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului Europei.