La nouă ani de la atentatele teroriste de la Londra amenințarea islamistă n-a dispărut

bus_bomb_11_07_05_london.jpg

La nouă ani de la atentatele teroriste de la Londra amenințarea islamistă n-a dispărut

Londra comemorează victimele celui mai grav atentat terorist din istoria Marii Britanii pe fondul agravării amenințării extremist-islamiste. Circa 500 de cetățeni britanici de religie musulmană sunt angajați în lupte de partea grupării fundamentaliste sunite ISIS în Irak și Siria, iar reîntoarcerea lor în Marea Britanie constituie un pericol extrem, potrivit autorităților britanice.

Ceremoniile de comemorare a celor 52 de persoane ucise în atentatele din 7 iulie 2005 vor uni clasa politică și locuitorii Londrei în determinarea de a nu ceda amenințării teroriste.

Acum nouă ani, la ora 8.50 dimineața, trei bombe explodau aproape simultan în trei metrouri, la o oră de vârf. Peste numai o oră o a patra bombă exploda într-un autobuz din centrul Londrei.

Pe lângă cele 52 de persoane ucise în deflagrații, alte 770 au fost rănite, unele dintre ele foarte grav.
Printre cei uciși s-a aflat și Mihaela Otto, tehnician stomatolog în vârstă de 46 de ani, originară din Slatina.

Autorii atentatelor au fost patru cetățeni britanici, de religie musulmană, toți născuți în Regatul Unit, care s-au aruncat în aer cu explozivi fixați pe propriul corp.

Trei dintre ei erau de origine pakistaneză, iar al patrulea de origine jamaicană, convertit la Islam.

Liderul lor, Mohammad Sidique Khan, un profesor suplinitor în vârstă de 30 de ani din nordul Angliei, a afirmat într-o înregistrare video difuzată după  atentate că atacurile constituie un act de război, el considerându-se un soldat al Islamului.
Khan împreună cu un alt atentator sinucigaș, Shehzad Tanweer, a călătorit în Pakistan unde a fost antrenat de către extremiști islamiști în fabricarea de bombe artizanale
.
Atentatele au fost justificate de unii islamiști extremiști ca o răzbunare la adresa politicii de “agresiune” a Marii Britanii împotriva musulmanilor, militarii britanici fiind implicați la acea vreme în acțiuni în Irak și Afganistan alături de trupe americane.
Siria și Irak

De atunci, măsurile anti-teroriste, inclusiv de natură legislativă, s-au înmulțit în Marea Britanie și, deși militarii britanici s-au retras din Irak, iar anul acesta se vor retrage complet și din Afganistan, amenințarea teroristă nu a dispărut, ba chiar s-a intensificat căpătând o nouă formă.

Sute de musulmani britanici, majoritatea tineri, s-au dus să lupte alături de fundamentaliștii suniți extremiști din gruparea ISIS, care a cucerit teritorii însemnate în Siria și Irak, unde a fost instaurat un regim islamist strict și unde toți cei de alte religii sunt supuși unor persecuții pe scară largă.

Unii dintre acești musulmani britanici au fost intervievați de mass media din Marea Britanie și și-au exprimat disprețul pentru țara unde s-au născut, precum și intenția de a impune islamul nu doar în Siria și Irak, ci și în alte zone ale globului, inclusiv în Marea Britanie.

Guvernul britanic a scos în afara legii ISIS și i-a avertizat pe islamiștii extremiști ce vor reveni în Marea Britanie din Orientul Apropiat că riscă să fie arestați și deferiți justiției.

Autoritățile recunosc însă că nu-i vor putea urmări pe toți cei care s-au alăturat grupărilor înarmate islamist-extremiste și care pot dobândi o experiență și un fanatism care sporesc riscurile repetării în Marea Britanie a unor atentate de genul celui din 7 iulie 2005.  
 

Corespondentul RFI la Londra Petru Clej
876

Facebook comments