Cristian Preda: Demersul lui Tăriceanu e ridicol; coaliţia procedează ca ruşii în Ucraina

cristian_preda_demersul_tariceanu_ridicol_coalitia_procedeaza_rusii_ucraina.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

O declaraţie a Parlamentului prin care i s-ar cere demisia preşedintelui Traian Băsescu ar avea valoare zero. O spune la RFI vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Preda. El consideră ridicol demersul şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia lui Cristian Preda, "intenţia lui Călin Popescu Tăriceanu de a pune în faţa Camerelor o declaraţie e ridicolă. Dacă şeful statului a făcut ceva în neregulă, dacă în raport cu Constituţia, cu felul în care trebuie să-şi exercite mandatul e ceva în neregulă, atunci Parlamentul ar fi trebuit să acţioneze la a treia suspendare".

Europarlamentarul PMP consideră că "e absolut strigător la cer faptul că tocmai cei care nu respectă justiţia îi cer lui Traian Băsescu să demisioneze. Aici nu-i doar făţărnicie, dar vorbim despre o majoritate care a refuzat sistematic să ridice imunitatea deputaţilor pentru care se începuse urmărirea penală, deci sunt oameni care dispreţuiesc profund justiţia şi care atunci când un alt actor politic, în speţă preşedintele, respectă justiţia, îi cer acestuia să demisioneze".

"Din păcate, acest tip de abordare a funcţionării instituţiilor şi a relaţiilor cu justiţia introduce în public foarte multă confuzie. E sădită şi crescută o cultură populară în care trebuie să dispreţuieşti justiţia", afirmă el.

 

"Coaliţia procedează ca ruşii în Ucraina"

 

Cristian Preda critică Puterea actuală, pentru că în cazul Relu Fenechiu a procedat diferit: "Au invocat onoarea, adică e foarte onorabil să-l ţii pe Fenechiu în Guvern, în Guvern, nu fratele lui Fenechiu, nu un vecin al lui Fenechiu, chiar Relu Fenechiu, îl ţii în Guvern până în clipa în care e condamnat, la fel e foarte onorabil să-l ţii pe Dragnea în Guvern, deşi e sub urmărire penală, nu au o problemă nici Ponta, nici Tăriceanu cu lucrurile astea, în schimb, ei îi cer lui Băsescu să demisioneze, deşi acesta a spus să meargă justiţia, indiferent cine ar fi, că e frate, că e ginere".

În opinia vicepreşedintelui PMP, "coaliţia asta, USD, cum îşi spun acum, procedează cam ca ruşii în Ucraina, adică nu noi uneltim, noi rezolvăm! Aşa zic şi ruşii acolo. Dacă ne uităm bine cine unelteşte toată această bălmăjeală a instituţiilor, îi vedem că sunt mai mult pesedişti: Abraham a fost secretar de stat al lui Adrian Năstase, cel care e în puşcărie pentru corupţie, Bercea Mondial ăsta despre care discutăm e membru PSD, nu mai vorbesc de ceilalţi actori".

Ce valoare juridică ar avea o declaraţie a Parlamentului prin care i s-ar cere demisia preşedintelui Traian Băsescu? "Are valoare zero, evident, dar aici e toată ambiguitatea demersului, pentru că e un demers mai degrabă de propagandă politică", crede Cristian Preda.

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o eventuală demisie a preşedintelui Traian Băsescu