Şefa FMI vine la Bucureşti

fmi-christine-lagarde.jpg

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, se va afla în vizită în România în perioada 15-16 iulie, anunţă Fondul. Ulterior, şefa FMI va vizita şi Lituania, pe 17-18 iulie.

Doamna Lagarde se va întâlni cu autorităţi, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, societăţii civile şi mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice şi provocările care urmează pentru fiecare din cele două ţări.

Directorul general FMI urmează să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de creştere" economică în regiune.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a avizat, săptămâna trecută, ultimele douã evaluãri ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisã de autoritãţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritãţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.
Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia sã se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi sã adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.