Sărbătoare la Zagreb: Croația aderă la UE

Croaţia sărbătoreşte duminică intrarea sa istorică în Uniunea Europeană (UE), al cărui al 28-lea stat membru va deveni luni. Festivităţile sunt, însă, umbrite de gravele probleme economice care afectează această fostă republică iugoslavă ce şi-a proclamat independenţa în 1991, relatează AFP, citată de Mediafax.

Luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), panoul de semnalizare cu inscripţia "Vamă" de la frontiera cu Slovenia va fi demontat în mod simbolic.

Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat în estul ţării, la frontiera cu Serbia, o ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani vor fi prezenţi la Zagreb. Aproximativ 100 de oficiali internaţionali - inclusiv preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy - sunt aşteptaţi să asiste, duminică seara, la sărbătorirea aderării.

În afară de lideri europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea, însă festivitatea este şi mai umbrită de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, din cauza speculaţiilor presei croate pe tema absenţei sale.

În pofida unor dezminţiri din partea Berlinului, presa croată oferă asigurări că absenţa lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef al unor servicii iugoslave de informaţii, căutat de justiţia germană în legătură cu asasinarea unui disident croat, pe teritoriul german, în 1983.

Mii de croaţi sunt aşteptaţi în piaţa centrală, la o petrecere care va fi animată de aproximativ 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori.

Croaţia este primul stat care se alătură UE după aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a României şi Bulgariei.