Analist: ”E important pentru Ucraina să se angajeze în negocieri serioase cu Rusia” (Exclusivitate RFI)

haines_john.jpg

John Haines

John Haines este cercetător principal și membru în comitetul de coordonare al Institutului de Cercetări de Politică Externă din Philadelphia.

El este de asemenea un antreprenor și investitor, care a creat în orașul unde locuiește, Princeton, situat la 72 km nord-est de Philadelphia, un salon de politologie, Comitetul Princeton.

J.H: Comitetul Princeton este o filială a Institutului de Cercetări de Politică Externă, oferind experților noștri șansa de a fi cunoscuți într-un centru universitar celebru, unde există o comunitate interesată de relațiile internaționale. Lucrările noastre pe tema Ucrainei apar atît pe site-ul Institutului cît și în jurnale tipărite, oferind astfel informații de actualitate pentru discuții și reflecție, la Comitetul Princeton și în alte centre regionale.

Rep: Luna trecuta ați publicat un articol despe teoriile lui Simon Uralov.

J.H: Simon Uralov este un comentator interesant asociat Mișcării Eurasiatice, un curent care se manifestă în cercuri intelectuale rusești. Uralov dezvoltă idei neașteptate privind interesele Rusiei în Ucraina și posibile scenarii pentru viitor, idei neașteptate pentru cei expuși narațiunii convenționale. El are o interpretare oarecum optimistă asupra a ce se poate întîmpla în următoarele luni, a jocurilor Moscovei în raport cu Kiev-ul.

Rep: Dacă înțeleg bine, optimismul, parțial de altfel, ține de aserțiunea că Rusia nu dorește să intervină în Estul Ucrainei, că are scopuri mai limitate, asupra cărora trebuie să revenim. Interesele Rusiei, la care vă refereați, și evoluțiile probabile din următoarele luni, sunt rezumate într-un așa numit PLAN E. Primul punct al planului este blocarea drumului Ucrainei către Uniunea Europeană.

J.H: Ideea fiind că integrarea în Uniunea Europeană aduce cu sine apartenența la NATO. Acesta este un leitmotiv în comentariile rusești privitoare la o eventuală intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană. Al doilea punct al planului este împiedicarea instalării și consolidării puterii unui regim anti-rusesc la Kiev. Cu deosebire periculoasă ar fi participarea la guvernare a ceea ce el numește "elemente fasciste", cu deosebire PRAVII SEKTOR (Sectorul Stîng) și SVOBODA (Libertatea). Al treilea element, legat de al doilea, este împiedicarea unui genocid etnic împotriva rușilor din sud-estul Ucrainei. Avem aici, cu aceste ultime două componente, o reacție la ascensiunea GĂRZII NAȚIONALE UCRAINIENE, în care membrii Sector-ului Drept joacă un rol proeminent. Este, aceasta, o temă centrală a comentariilor rusești din ultimele cîteva săptămîni, o problemă nu prea bine înțeleasă în afara Ucrainei, problema pe care domnul Poroșenko va trebui s-o rezolve.

Rep: Wikileaks a dezvăluit existența unei analize americane datînd din 2008 și din care aflăm că rușii anticipau încă de atunci tulburările din Ucraina și căutau o poziționare care să nu-i pună în situația de a interveni direct în est-ul Ucrainei. Potrivit lui Uralov, aceasta este exact tactica Moscovei acum, menținerea unui conflict mocnit care să-i aducă pe ucrainieni la masa negocierilor fără a periclita interesele geostrategice, economice și energetice, ale Kremlin-ului.

J.H: Părerea lui Uralov, pe care o împărtășesc, este că Rusia controlează intensitatea confruntărilor. Cînd negocierile lîncezesc, pot "da mai tare" conflictul. Există și alte părți ale Ucrainei unde condițiile sunt propice pentru o criză. Iată de pildă zona transcarpatică, într-o parte a țării exclusă din, sau prezentă sporadic în analize. Dacă urmărim retorica emanînd din Ungaria în ultimele săptămîni, concluzia că există acolo un potențial de conflict este inevitabilă. O dinamică etnică similară există și în alte locuri, unde rușii pot oricînd stîrni zîzanie. Obiectivul suprem al Moscovei este să țină Ucraina în afara Uniunii Europene, și implicit NATO-ului. Pentru ruși ar fi intolerabil să ajungă în NATO ca o țară de mărimea Ucrainei, cu care au o graniță comună atît de lungă.

Rep: SUA, Occident-ul, pot cădea ușor în această capcană a coflictului de joasă intensitate, care poate fi acutizat oricînd de către Kremlin în nebuloasa Rusie Nouă a lui Uralov, care se întinde din Donețk pînă în Transnistria. Mi s-a părut foarte potrivit motto-ul articolului dvs., din Bismarck: "Secretul politicii? Un tratat bun cu Rusia".

J.H: Tranziția, dacă vreți, este de la un conflict limitat între Rusia și Ucraina către o confruntare deschisă cu SUA. Intervenția într-o zonă în care o altă putere își declară hegemonia a fost întotdeauna o sursă de conflict. Este cazul Caraibelor și Americii Centrale, unde exact această poziție a fost adoptată de America. O postură agresivă, care încearcă să nege Rusiei dreptul la o sferă de influență, nu cred că este o politică înțeleaptă pentru SUA, și m-aș îndoi că are interesul să o susțină pe termen lung. Acestea fiind spuse, e important pentru Ucraina să se angajeze în negocieri serioase cu Rusia. Stabilizarea economică internă este un factor critic. Economia ucrainiană este bolnavă și nu are șanse reale de a se întrema fără un acord cu Rusia, care să-i asigure în primul rînd aprovizionarea stabilă cu energie. Butada lui Bismark jalonează atît trecutul cît și o cale înțeleaptă spre viitor.

 
John Haines intervievat de corespondentul RFI în SUA Radu Tudor