ONU: Campania pentru alegerile din Iran nu a fost liberă şi echitabilă

onu-campania-alegerile-iran-nu-fost-libera-echitabila.jpg

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Reuters)

Mediul politic din Iran nu permite calificarea alegerilor prezidenţiale de vineri drept "libere şi echitabile". O spune raportorul special al ONU privind Drepturile Omului în această ţară, Ahmed Shaheed.

Raportorul ONU pentru Iran declară într-un interviu pentru AFP că "mai mulţi oficiali importanţi nu s-au putut prezenta la alegeri".

"Unele partide au fost interzise, foşti conducători sunt în închisoare. Toate acestea privează oamenii de spaţiul necesar pentru a organiza alegeri libere şi echitabile", spune Ahmed Shaheed.

Raportorul ONU pentru Iran subliniază că "descalificarea în masă a candidaţilor, îndeosebi din raţiuni lipsite de transparenţă şi care par mai curând iraţionale, încalcă dreptul de participare la viaţa politică".

"Alegerile nu sunt libere şi echitabile doar prin faptul că votul nu este trucat, ci dacă atmosfera generală din timpul campaniei le permite persoanelor să se exprime", mai afirmă raportorul special pentru Iran.

Campania pentru alegerile din Iran s-a încheiat joi, însă tratativele continuă în culise, pentru a încerca să-l oprească pe moderatul Hassan Rohani să rămână în cursă.