Debarcarea din Normandia, aniversare tensionată de criza ucraineană

19 şefi de stat şi de Guvern se întâlnesc în Franţa, în Normandia, pentru a marca a 70-a aniversare a debarcării aliaţilor în al doilea Război Mondial. Se anunţă zile încărcate pentru preşedintele François Hollande, care îi primeşte şi pe Barack Obama şi pe Vladimir Putin, relaţiile dintre cei doi lideri fiind mult tensionate după anexarea Crimeei de către Rusia.

Cei doi președinți ajung joi la Paris, la fel și regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, situație care va da peste cap viața parizienilor. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai încurcate, la aniversare participă și noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, care nu exclude o discuție cu Vladimir Putin.

Numărul mare de șefi de stat și de guvern presupune măsuri de securitate excepționale. Așa că de astăzi și până sâmbătă dimineață, parizienii trebuie să se aștepte la aglomerație în trafic și să fie obligați să ocolească anumite zone, după cum anunță prefectura de poliție din capitala Franței.

Astăzi, 5 iunie, ajung la Paris, printre alții, președintele Statelor Unite, cel al rusiei și regina Regatului Unit. Iar gazda lor, președintele Hollande, e într-o situație incomodă, pentru că Barack Obama și Vladimir Putin nu sunt cei mai buni prieteni în aceste zile, pe fondul crizei ucrainiene. Așa că presa din Hexagon a devenit astăzi malițioasă, scriind că François Hollande riscă să facă indigestie din cauza uzanțelor diplomatice. Ironia aparṭine ziariṣtilor de la Figaro ṣi se referă la faptul că preṣedintele francez e nevoit din motive diplomatice să mănânce de două ori în această seară.

Asta numai ca să-i ṭină la distanṭă pe omologii săi american ṣi rus. Șeful statului francez are programată mai întâi o cină de lucru în oraṣ, într-un restaurant parizian, la 7 seara, cu Barack Obama. Pe agenda discuṭilor sunt trecute chestiuni internaṭionale, precum Ucraina ṣi Siria. Probabil că președintele Hollande se va limita la o gustare, pentru că două ore mai târziu, François Hollande va avea ocazia să revină asupra acestor dosare cu liderul de la Kremlin, invitat la un ”supeu”, cum se spune, tot de lucru, la palatul Elysée.

Acest ”balet” diplomatic va lua însă sfârșit vineri, când, vrând-nevrând, cei 19 lideri se vor regăsi în jurul unei mese comune, în Normandia, la castelul Bénouville. E de așteptat ca discuțiile să facă referire la principalele probleme internaționale.

 

În meniu - criza ucraineană

 

Recentele evoluții în criza ucrainiană au tensionat cât se poate de mult relațiile între marile puteri. Statele occidentale au condamnat la unison anexarea de către Rusia a Crimeei, dar și încurajarea venită de la Kremlin pentru secesioniștii din estul Ucrainei. De altfel, chiar înainte de reuniunea dedicată aniversării debarcării din Normandia, statele din cadrul G7 au cerut Rusiei să înceteze acţiunile care au scopul ”destabilizării” Ucrainei, afirmând că în caz contrar ar putea adopta noi sancţiuni.

”Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să punem în aplicare sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă evenimentele vor necesita” astfel de măsuri, au subliniat într-un comunicat liderii celor şapte mai industrializate ţări, la sfârşitul unui dineu comun.

”Îndemnăm Rusia să recunoască rezultatele alegerilor” prezidenţiale din Ucraina, organizate pe 25 mai, ”să termine retragerea forţelor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi să oprească afluxul de armament şi insurgenţi spre Ucraina”, au cerut liderii G7, subliniind că Moscova trebuie ”să-şi utilizeze influenţa de care dispune în rândul separatiştilor înarmaţi, pentru a-i determina să lase armele jos şi să înceteze violenţele”.

De asemenea, G7 ”încurajează autorităţile ucrainene să menţină o poziţie echilibrată în continuarea operaţiunilor pentru restabilirea legii şi a ordinii” în estul ţării.

Potrivit preşedintelui francez François Hollande, ”G7 consideră că dialogul şi o detensionare a situaţiei trebuie să fie încurajate”.

 

Întâlnire Putin – Poroșenko?

 

La aniversare este prezent și noul președinte ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, care a dat de înțeles că nu exclude o discuție cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Despre această posibilă întrevedere a vorbit și președintele Franței, care spune despre această chestiune: ”Lăsaţi lucrurile să evolueze de la sine, pentru a vedea dacă vor avea loc contacte” între cei doi lideri.

Să amintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat miercuri că este pregătit să discute cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, în Franţa, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcării.

”Eu nu voi evita pe nimeni”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

La rândul său, Petro Poroşenko, care se va întâlni zilele următoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu Putin.

”Pentru moment, o întrevedere cu preşedintele Putin nu este prevăzută, dar nu exclud posibilitatea”, a explicat liderul ucrainean.

Cât privește un plan de pace pentru depăşirea crizei dintre Kiev şi Moscova, președintele Poroșenko a anunţat că acesta va fi discutat în Normandia și apoi îl va prezenta sâmbătă.

”Voi prezenta planul pe 7 iunie, aceasta va fi propunerea mea pentru restabilirea ordinii şi păcii”, a spus Poroşenko. ”Planul prevede descentralizarea puterii, o amnistie pentru combatanţii separatişti şi crearea condiţiilor pentru organizarea alegerilor locale anticipate”, a explicat preşedintele ucrainean.