Norica Nicolai: Sunt destui miniştri PSD care ar trebui certaţi

Admonestarea ministrului Culturii de către premierul Victor Ponta nu este fondată. Sunt destui miniştri socialişti care ar trebui certaţi. Andrei Marga este persoana potrivită pentru ICR şi nu trebuie schimbat din funcţie. Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele executiv al PNL, europarlamentarul Norica Nicolai.

Premierul Victor Ponta l-a certat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru o declaraţie prin care punea la îndoială modelul german de disciplină fiscală. Şeful Executivului i-a cerut de asemenea demnitarului liberal să propună măsuri, inclusiv politice, pentru problemele de la ICR, împreună cu ministrul de Externe şi cu Senatul.

Pe de altă parte, Ponta a cerut un control la Ministerul de Finanţe, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, după încurcătura provocată de publicarea unei variante greşite a Ordonanţei privind impozitarea cu 85% a unor salarii compensatorii la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Vicepreşedintele executiv al PNL, Norica Nicolai, spune că "într-o coaliţie există întotdeauna şi un anumit tip de orgolii. Sunt destui miniştri socialişti care ar trebui certaţi, dar premierul preferă s-o facă cu miniştrii liberali".

 

"O admonestare nefondată"

 

În ceea ce priveşte ICR-ul, "admonestarea domnului Barbu, nu o consider fondată, pentru că ICR-ul se află sub controlul Senatului, în conformitate cu noua lege. Domnul Barbu şi domnul Corlăţean nu au decât o implicare financiară, în sensul că cele două ministere asigură bugetul instituţiei. Dacă ceva nu merge la ICR, Senatul va trebui să decidă în legătură cu această chestiune", declară vicepreşedintele executiv al PNL.

Norica Nicolai s-a referit şi la cazul lui Daniel Chiţoiu: "În ceea ce-l priveşte pe domnul Chiţoiu, înţeleg că este o Ordonanţă controversată, care într-un fel a fost adoptată în Guvern şi în alt fel a fost trimisă Parlamentului, dar sper ca lucrurile astea să se clarifice, pentru că nu e normal ca Guvernul să adopte o serie de prevederi şi în presă sau în public să apară alte prevederi, e o chestiune destul de serioasă ce merită investigată. Nu ştiu care e vinovăţia domnului Chiţoiu şi care sunt motivele pentru care domnia sa a fost admonestat de premier".

Pe de altă parte, europarlamentarul liberal comentează declaraţia lui Daniel Barbu privind modelul fiscal german "nepotrivit" pentru celelalte ţări ale UE: "Să ştiţi că afirmaţia asta pe care domnul Barbu a făcut-o se face din ce în ce mai des la Bruxelles şi la Strasbourg de către foarte mulţi lideri europeni (...). Ca liberal mi-e greu să accept că libertatea de exprimare poate fi îngrădită de dragul unor relaţii diplomatice. Domnul Barbu a vorbit ca om politic".

 

Andrei Marga, "persoana potrivită pentru ICR"

 

Întrebată dacă ar trebui schimbat Andrei Marga de la şefia ICR, Norica Nicolai a răspuns: "Nu, categoric! Domnul Marga este persoana potrivită pentru ICR, este un om de carte, un om de cultură şi n-aş vedea un funcţionar oarecare în fruntea ICR-ului, fie el şi aparţinând unui partid politic. Probabil că sunt nişte chestiuni manageriale, pe care domnul Marga cu siguranţă le va rezolva. Ştiu foarte clar că este un conflict între vechea administraţie a ICR-ului şi actuala administraţie, lucrurile astea sunt fireşti într-o ţară ca România, în care e greu să înţelegem schimbarea de putere şi limitele acestei schimbări, dar nu cred că ICR-ul este marea problemă a guvernării în România".

Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre criticile premierului Ponta la adresa unor miniştri liberali