Cristian Preda, despre unificarea dreptei: E nevoie de solidaritate, nu de măcel

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, spune la RFI că nu trebuie săpate "noi tranşee" între partidele de dreapta din România. El afirmă pe de altă parte că există două soluţii pentru Cotroceni: fie un candidat din rândul partidelor de dreapta, fie un independent susţinut de aceste formaţiuni.

Întrebat dacă Elena Udrea ar trebui să facă un pas înapoi în Partidul Mişcarea Populară, după scorul de 6% obţinut la alegerile europene, Cristian Preda a răspuns: "Aşa cum în campania pentru europene, am respectat pactul de neagresiune cu partidele şi liderii PPE şi acum, până la prezidenţiale îmi propun să nu polemizez cu vreun adversar al lui Victor Ponta. Eu cred că în acest moment avem nevoie la nivelul organizaţiilor politice de un compromis rezonabil şi inteligent, pentru că trebuie să arătăm ce suntem în stare să facem împreună, nu cum putem săpa noi tranşee între partide. Pe de altă parte, din perspectiva liderilor politici care sunt adversarii lui Victor Ponta, cred că e nevoie de solidaritate şi nu de măcel".

Europarlamentarul PMP consideră că "sunt mai multe formule de colaborare. Există varianta foarte tare a fuziunii şi vom vedea dacă în zilele următoare există o disponibilitate reală pentru acest punct de vedere, avansat deocamdată doar de PNL. Există varianta unei alianţe politice, care să fie mai durabilă decât ceea ce înseamnă participarea la competiţia prezidenţială. Există şi varianta mai slabă a unei alianţe în vederea prezidenţialelor".

Cristian Preda crede că trebuie luată în calcul şi varianta unui candidat independent, care să fie susţinut de partidele de dreapta la Cotroceni: "Trebuie să ne gândim şi la mijloacele pe care le putem folosi în perspectiva prezidenţialelor, pentru că ăsta este termenul electoral cel mai apropiat. Eu personal văd două soluţii: există soluţia foarte simplă a selectării unui candidat dintre liderii partidelor care se angajează în acest efort comun sau există soluţia ceva mai ambiţioasă şi poate o soluţie surprinzătoare pentru scena noastră politică a susţinerii unui candidat care să nu fie membru al vreunuia dintre aceste partide, un independent, să zicem, s-ar copia în acest fel soluţia slovacă, un independent care să se confrunte cu candidatul de stânga".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre unificarea dreptei şi rezultatul PMP la alegerile europene