Seism politic în Franţa

elections-europeennes-2014.jpg

Seism politic în Franţa

În Franṭa s-a produs duminică seară cel mai mare seism politic. Marine Le Pen ṣi-a câṣtigat pariul. Frontul Naṭional, miṣcarea de extremă dreaptă pe care o conduce, a ieṣit ieri detaṣat în fruntea alegerilor europene. Cu practic 26 de procente, extremiṣtii de dreapta îi devansează cu peste 5 puncte pe conservatorii din UMP care nu obṭin decât puṭin peste 20 la sută din sufragii. In fine, socialiṣtii de la guvernare înregistrează cel mai prost scor al lor la niṣte alegeri, 14 procente din voturi. Aceste rezultate istorice înregistrate în Hexagon survin în contextul în care prezenṭa la vot a fost de 43 la sută din electorat, o cifră cu trei puncte mai mare decât la precedentele europene din 2009.

Frontul Naṭional, partidul cel mai anti-european din Franṭa, a trecut aseară un nou prag. Miṣcarea de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen a obṭinut o treime din mandatele care-i revin Franṭei în viitorul Parlament european. 24 din cei 74 de eurodeputaṭi francezi vor fi extremiṣti de dreapta. Socialiṣtii francezi, aflaṭi la guvernare de doi ani de zile, înregistrează cel mai slab scor din istoria lor, 14 procente. In fine, conservatorii din UMP, divizaṭi în chestiunea europeană ṣi confruntaṭi cu grave probleme interne, nu profită de căderea socialiṣtilor ṣi se clasează de abia pe locul doi, mult însă în spatele extremiṣtilor de dreapta, cu doar ceva mai mult de 20 de procente din voturi.

Nu e de mirare că Marine Le Pen a savurat din plin această victorie istorică. Lidera extremistă de dreapta a spus că « este o onoare imensă » pentru ea acest rezultat ṣi a cerut dizolvarea parlamentului francez pentru a organiza legislative anticipate.

Premierul socialist Manuel Valls a vorbit de partea sa despre un « moment grav », un « ṣoc » ṣi un « seism » politic, termeni pe care francezii i-au mai auzit doar pe 21 aprilie 2002 după calificarea în turul doi al prezidenṭialelor a lui Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei ṣi fondatorul miṣcării extremiste.

În fine, conservatorii francezi, în lipsa posibilităṭii de a revendica vreo victorie aseară, s-au relansat într-o luptă internă cerând socoteală responsabililor miṣcăriii ṣi în particular liderului acesteia Jean-François Copé.

Responsabilul centriṣtilor francezi François Bayrou – al cărui partid s-a clasat al 4-lea – evocă în comentarile sale o « descompunere a vieṭii politice franceze » în timp ce responsabila ecologistă Cécile Duflot, fost ministru, prefera aseară să deplângă « pata » provocată de această victorie a Frontului naṭional. Victorie descrisă de extremistul de stânga Jean-Luc Mélenchon drept « o explozie ».

Comentariile din presa franceză

Marine Le Pen e pe prima pagină a întregii prese europene deci cu atât mai mult a celei franceze. Epitetele cu conotaṭie de catastrofe naturale nu lipsesc din comentarile politice. « Seism », « erupṭie » ṣi « tsunami » sunt cuvintele cele mai des folosite pentru a descrie victoria extremei drepte.

« Victoria Frontului naṭional provoacà un seism politic » scrie de exemplu Le Figaro. Editorialistul ziarului conservator observă că « trei decenii după primele sale succese electorale, Frontul naṭional se impune pe primul loc pentru prima dată la un scrutin naṭional ». Ziaristul de la Figaro notează astfel cà « bipolarizarea vieṭii politice franceze a luat sfârṣit ». Pe scena politică s-a impus un al treilea actor, Frontul naṭional ṣi lidera sa Marine Le Pen.

Cu acest rezultat inedit la un scrutin derulat pe plan naṭional, « Marine Le Pen adresează un avertisment serios atât socialiṣtilor francezi cât ṣi conservatorilor » constată ṣi Le Journal du dimanche. Ambele partide zise « istorice » ies zdruncinate după aceste alegeri ṣi pentru Marine Le Pen victoria personală este cu atât mai importantă cu cât europenele nu sunt alegerile cele mai favorabile Frontului naṭional.

Europe 1, unul dintre principalele posturi de radio din Franṭa, comentează « palma » luată de executivul francez la aceste alegeri.

Ziaristii de la Le Monde notează de partea lor că « extrema dreaptă progresează în mai multe ṭări europene. In Franṭa Frontul naṭional se detaṣează însă ṣi este singurul partid care progresează, toate celelalte sunt în scàdere ». Influentul ziar de seară trage ṣi o serie de lecṭii de pe urma acestor rezultate. « Victoria extremei drepte este indubitabilă în contextul unui absenteism mai slab decât se prevedea ; socialiṣtii înregistrează un scor istoric de mic în timp ce orizontul liderului conservatorilor din UMP, Jean-François Copé se întunecă » mai scrie Le Monde.

Libération notează de partea sa că « francezii au plasat pentru prima dată în frunte un partid de extremă dreaptă, xenofob, rasist ṣi populist. E un eṣec pentru întreaga ṭară » e de părere editoarialistul publicaṭiei cu simpatii de centru-stânga.

Revista conservatoare Le Point descrie « un triumf al întregii familii Le Pen » ṣi constată că la aceste alegeri « a câṣtigat euro-demagogia ».

L’Express, publicaṭie tot cu simpatii de dreapta, este ṣi mai severă. Ea se întreabă « ce va face François Hollande de acum încolo ? Presedintele francez nici măcar nu a ajuns la jumătatea mandatului său ṣi este déjà într-o situaṭie de impotenṭă absolută ».

În fine, Le Nouvel Observateur, revistă de centru-stânga, scrie deasupra unei poze cu Marine Le Pen în hohote de râs : « După victoria de la europene, lidera Frontului naṭional are acum în vizor prezidenṭialele din 2017 ».

Ce urmează după acest « big bang » politic ?

Cu această a doua palmă electorală luată în mai puṭin de douà luni – prima a fost la localele din martie – socialiṣtii francezi sunt puṣi cu spatele la zid.

Preṣedintele este nevoit să intervină rapid. Dealtfel François Hollande reuneṣte azi la Palatul Elysée cu premierul sàu Manuel Valls ṣi o serie de alṭi responsabili o reuniune zisă « de criză ». Preṣedintele spune că « vrea să tragă învăṭămintele » după această nouă derută electorală dar marja sa de manevră pare a fi nulă. Cert este că sarcina lui François Hollande va fi mai grea nu numai pe plan naṭional ci ṣi european. Franṭa va avea o sarcină mai dificilă ṣi pe plan european, vocea Parisului va fi mai puṭin audibilă. In faṭa cancelarei germane Angela Merkel al cărui partid a înregistrat aseară o nouă victorie, Hollande va avea ṣi mai puṭine argumente decât avea până acum.

Două luni după înfrângerea de la locale ṣi doi ani după ce a ajuns la palatul Elysée, preṣedintele Franṭei ṣi-a tras déjà toate muniṭiile. A schimbat un premier, a schimbat un ṣef de partid ṣi ṣi-a remaniat administraṭia prezidenṭialà. Toate màsurile anunṭate de ṣeful statului s-au arătat până acum ineficiente în combaterea ṣomajului ṣi a relansării economice.

Dacă socialiṣtii de la putere sunt aṣadar confruntaṭi cu o criză fără precedent, nici conservatorii din opoziṭie nu o duc mult mai bine. Devansată cu 5 puncte de extrema dreaptă – o premieră în istoria ṭării – miṣcarea UMP condusă de Jean-François Copé e din nou în dificultate mare ṣi nu reuṣeṣte să profite de slăbiciunile, de lipsa de popularitate a socialiṣtilor de la putere. Reuniunea comitetului central a miṣcării programată mâine se anunṭă de pe acum agitată iar postul de lider ocupat de Copé este mai mult ca niciodată ṭinta atacurilor interne cele mai virulente. Victoria recentă a dreptei la localele din martie nu a fost aṣadar decât un succes în trompe l’œil. Nici măcar intervenṭia de ultim moment a lui Nicolas Sarkozy în această campanie nu a avut vreun efect, « ea a fost total ineficientă » constată dealtfel ṣi Le Monde.

O altă lecṭie care se poate trage este aceea că familia Le Pen prosperă când socialiṣtii sunt la putere. Cu această victorie completă a extremiṣtilor de dreapta ṣi cu trei ani înaintea viitoarelor prezidenṭiale, mandatul lui François Hollande pare blocat mai mult ca niciodată, notează pesimiṣti o serie de comentatori francezi.

« După europene, socialiṣtii ṣi conservatorii francezi sunt acum sub ameninṭarea unui seism prezidenṭial » scrie Le Monde. Următorii trei ani de mandat prezidenṭial ar putea părea mult mai lungi.

495

Facebook comments