Victorie PPE la alegerile europene fără majoritate absolută

Parlamentul european îşi păstrează în mare aceaşi configuraţie ca şi pâna în prezent. Forţele de centru dreapta se află pe primul loc, urmate de social-democraţi şi de liberali. Victoria extremei drepte în Franţa nu se repercutează mult asupra echilibrului la nivel european. Dar centru-dreapta, cu 212 locuri, este departe de a avea o majoritate absolută. Cu cine pot face creştin-democraţii alianţe? 

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan: 

25 mai 2014, cu puţin înainte de miezul nopţii, rezultatul preliminar al alegerilor europene este anunţat în hemicilul Parlamentului European, la Bruxelles.

212 locuri pentru Partidul Popular European ( PPE) , 186 pentru Social-Democraţi, 70 pentru Alianţa Liberal Democrată şi 40 pentru deputaţii eurosceptici. Aici regăsim Frontul National Francez.

În cursul următoarelor două ore rezultatele se vor mai modifica. 38 de locuri pentru eurosceptici, dar 67 pentru noile partide intrate în cursa anul acesta.

Însă echilibrul între forţele mari rămâne acelaşi. PPE este prima forţă a Parlamentului European, fără posibilitatea de a forma însă o majoritate absolută.

Pentru aceasta, îi trebuie 369 de locuri, o alianţă va fi necesară.

Întrebat imediat după publicarea reultatelor preliminare cu cine ar putea fi facută o astfel de alianţă, candidatul PPE la şefia Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a ales să răspundă doar ca prin sufragiu universal,  centru-dreapta a fost aleasă ca forţă majoritară. Celelalte partide ar trebui să recunoască aceasta.

Aluzia lui Juncker era făcută la declaraţia candidatului social-democrat tot la funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene, Martin Schulz care îşi  anunţa el intenţia de a crea o alianţă.

Fără a vrea să se aventureze prea devreme, Schulz explica faptul că vor trebui angajate negocieri în următoarele zile între forţele pro europene.

Mai prudent, al treilea candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, liberalul Guy Verhostadt, se bucura că-şi conservă a treia poziţie în Parlamentul European.

El nu a vorbit despre alianţe, ci despre victoria forţelor proeuropene în general, fiindcă 2 din 3 viitori deputaţi europeni reprezintă un partid democratic, proeuropean.

Şi totuşi, cum vor face creştin-democraţii (PPE) pentru a-şi securiza majoritatea absolută în Parlament, fără de care Jean-Claude Juncker nu mai poate aspira la şefia Comisiei Europene?

Sarcina se arată dificilă fiindcă per total,  forţele proeuropene au câştgat doar  478 de locuri din 751 câte numără Parlamentul European.
O alianţă cu social-democraţii sau liberalii nu este posibilă. Ei pot reîncerca o mai veche relaţie cu deputaţii conservatori, dar aceştia sunt acum doar în numar de 44, care cu cele 212 locuri creştin-democrate nu ar aduce alianţa la cele 369 de locuri necesare.

Prin urmare, PPE va trebui să cocheteze cu partidele nou venite care nu sunt mereu frecventabile, dar care obţin totuşi 67 de locuri.

Şefii grupurilor politice din Parlamentul European se reunesc astăzi şi mâine înainte de dineul şefilor de state prevăzut pentru 27 mai la Bruxelles. Până în acel moment , PPE trebuie să-şi fi asigurat poziţia de grup majoritar, pentru a le impune liderilor UE pe Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene.

Ei sunt decişi să o facă aşa cum toţi deputaţii europeni sunt decişi să-i împiedice pe lideri să aleagă un alt şef al executivului european, o altă persoană decât cele care au fost desemnate drept candidaţi oficiali ai marilor familii politice europene.
 

Materiale realizat de corespondenta RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan
894

Facebook comments