Predoiu la RFI: Ştergerea unor taxe de către Guvern este praf în ochi

Guvernul Ponta pune în genunchi economia la nivel mediu şi mic. O spune într-un interviu la RFI prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu. El consideră că decizia Executivului de a şterge unele taxe este "puţin praf în ochi".

Ministerul de Finanţe a lansat recent în dezbatere publică două proiecte de acte normative a căror aplicare, coroborată cu alte acte din legislaţia secundară, va conduce la eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale şi tarife.

Întrebat cum i se pare decizia, Cătălin Predoiu a răspuns: "Foarte bună, ca să dovedesc că nu sunt un opozant obtuz şi lipsit de obiectivitate. Dar este insuficientă şi e puţin praf în ochi, adică se face propagandă pe reducerea unor taxe parafiscale, chestiuni de tipul Registrul Comerţului şi alte lucruri care nu au impact major, să spunem aşa, stânjenesc, dar problema esenţială nu este acolo. Problema esenţială de exemplu este faptul că anul trecut ţi-a crescut agricultura şi anul ăsta o pui în genunchi cu taxa pe stâlp, care înseamnă mai mulţi bani daţi la stat de către cei care încearcă să construiască silozuri sau capacităţi agricole într-o agricultură sub potenţialul ei. Pui 16% impozit pe venitul agricol, când ştii bine că trebuie să stimulezi acest domeniu, că pui şi 5% CAS, că oamenii plătesc, chiar angajatori din industrie, CAS la cei disponibilizaţi, când practic acolo plăteşti compensatoriu nişte salarii, ei nu mai lucrează propriu-zis în fabrici".

 

Economia, "în genunchi"

 

Prim-vicepreşedintele PDL crede că "toate aceste lipsuri şi politici de stânga pun în genunchi economia la nivel mediu şi mic. Faptul că-ţi merg câteva multinaţionale nu trebuie să ascundă această realitate, e foarte bine că avem câteva multinaţionale aici care funcţionează (...), dar ce se întâmplă cu întreprinderile mici şi mijlocii, că sunt 440 de mii, din care jumătate nu funcţionează, nu se ocupă nimeni de ele. Ce se întâmplă cu capitalul românesc, acei antreprenori români, care angajează unu, doi, cinci salariaţi şi care n-au nici un fel de sprijin, n-au fonduri pentru marketing, n-au fonduri pentru pregătire profesională?".

Cătălin Predoiu le cere alegătorilor să nu ofere întreaga putere PSD-ului: "Atrag atenţia unui pericol politic: acapararea întregii puteri de către PSD. Şi de aceea, mesajul meu către români este: nu daţi toată puterea PSD-ului, împărţiţi puterea, pentru că numai într-o societate în care există un echilibru al puterii, există un echilibru între forţele politice, ai garanţia respectului propriilor drepturi. Toată puterea în mâinile PSD-ului poate însemna adâncirea corupţiei, creşterea evaziunii fiscale, sufocarea oricăror tendinţe de opoziţie. Eu cred în dialogul politic şi în măsura în care voi câştiga alegerile prezidenţiale şi voi fi preşedintele României, voi cultiva acest instrument politic".

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ştergerea unor taxe