Guvern mixt în Bulgaria

guvern-mixt-bulgaria.jpg

Premierul desemnat al Bulgariei, Plamen Oreşarski

Premierul desemnat al Bulgariei, Plamen Oreşarski, a anunţat formarea unui Guvern de experţi şi politicieni, în principal de stânga. Executivul are 17 portofolii, 11 dintre miniştrii propusi sunt profesori şi doctori în ştiinţe. Cu această echipă, Oreşarski speră să obţina miercuri votul de învestitură în Parlament. Premierul desemnat a promis că va aplica măsuri sociale şi va crea un mediu favorabil investiţiilor străine, prin reducerea birocraţiei.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Ideea Guvernului de program, lansată în timpul campaniei electorale de liderul socialist Serghei Stanişev a evoluat în ultimele zile în cea a unui Guvern politic de experţi. Lista miniștrilor, prezentată de premierul desemnat, Plamen Oreşarski, conține şapte deputați din Partidul Socialist și Partidul turc, precum Anghel Naidenov, la Apărăre, Dragomir Stoinev, absolvent al Sorbonei, la Economie, Energetică şi Turism, deputatul de la Strasbourg Cristian Vighenin, la Externe, Hasan Ademov, la Muncă şi Politici Sociale, Iskra Mihailova, la Mediu.

 

Experţi independenţi

 

Unele ministere vor fi conduse de experți independenți. Fosta şefă a reprezentanței Comisiei Europene la Sofia, Zinaida Zlatanova, va fi viceprim-ministru și ministru al Justiției, responsabilă cu fondurile europene; fostul șef al Agenției de Securitate Națională, până nu demult consilier al lui Borisov și șef al cancelariei prezidențiale, Țvetelin Iovcev, va conduce Internele; docentul Petar Ciobanov, Finanțele; Desislava Terziiska, şefa de departament în Guvernul Borisov, Dezvoltarea Regională.

Din Guvern face parte și un membru al partidului GHERB, şeful portului Varna, căpitan de cursă lungă, Danail Papazov, care va conduce Ministerul Transporturilor şi Tehnologiilor Informaţionale.

În decurs de o lună, Oreşarski va propune un al doilea viceprim-ministru responsabil cu Economia şi Investiţiile.

 

Un nou minister

 

Faţă de structura Guvernului Borisov, apare un nou minister, cel al Proiectării Investiţionale. Oreşarski a avertizat că ar fi dorit separarea energeticii din mega-ministerul Economiei, dar situația în ramură, care a provocat protestele din februarie și martie, culminate cu demisia lui Borisov, este atât de grea, încât nu mai este timp de restructurare. Sarcina numărul unu este menținerea cel puțin până la finele anului a actualelor tarife la energie electrică.

Membri ai Opoziţiei de dreapta au constatat că nu există oligarh fără reprezentant în Guvern. După ce câteva organizații ecologiste au amenințat cu proteste, Oreşarski a anunțat retragerea candidatului la postul de ministru al Proiectării Investiţionale.

 

Calcule matematico-politice

 

Componența și programul Guvernului vor fi supuse miercuri votului deputaților. Coaliția formată din socialiști și partidul turc dispune de 120 din totalul de 240 de voturi, cu unul mai puțin decât cel necesar.

Ultranaționaliștii care au respins invitația de a se întâlni cu Oreşarski vor putea contribui la validarea Guvernului, prin neînregistrarea de deputați. În acest mod va scădea numărul de voturi necesare validării. Prin acest procedeu, Ataka a făcut posibilă alegerea preşedintelui Parlamentului.

Ex-premierul Borisov i-a surprins pe socialiști, declarând că proiectul de program al lui Oreşarski este copiat parcă din cel al partidului său, GHERB. El a adăugat că dacă va fi rugat, va putea împrumuta un vot lui Stanișev ca să nu apeleze la ajutorul ruşinos al ultranaţionaliştilor.

 
Sofia, Petio Petkov, despre componenţa noului Guvern bulgar