Cezar Preda: Băsescu şi Ponta au confiscat campania electorală pentru PE

Temele europene din campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai lipsesc din discursul partidelor. De vină sunt în special preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, care confiscă agenda publică. Declaraţiile au fost făcute la RFI de către deputatul PDL, Cezar Preda.

Parlamentarul democrat-liberal spune că se aştepta ca temele europene să lipsească din campania pentru alegerile europarlamentare: "Ne aşteptam să fie o campanie calată mai ales pe atacuri între adversari politici, între partide politice şi foarte puţin, dacă nu chiar deloc pe temele atât de importante ale alegerilor parlamentare europene. Nu se discută absolut deloc, nici un partid nu reuşeşte să-şi introducă în agenda publică temele şi proiectele pe care le are pentru următorii cinci ani în Parlamentul European".

Cezar Preda dă vina pentru această situaţie pe Traian Băsescu şi Victor Ponta: "Vina în principal este a liderilor politici care se consideră, s-au lansat, s-au confirmat şi vor să continue ca jucători. Ei nu sunt lideri care să separe apele, să încerce să dea întâietate altor proiecte, altor strategii, altor până la urmă oferte electorale. Ei trebuie să joace în fiecare zi, astfel încât atenţia publică să fie îndreptată asupra lor. Este vorba atât de preşedintele în exerciţiu, domnul Traian Băsescu, cât şi de premierul Victor Ponta, care confiscă prin comportament, prin decizie, prin modul în care îşi structurează opţiunile politice, confiscă agenda publică. Nici un europarlamentar din nici un alt partid politic nu mai reuşeşte să-şi prezinte temele de altfel foarte sănătoase, foarte constructive în cărticelele fiecărui partid politic".

Preda afirmă că ofertele europene ale partidelor din România rămân la "stadiul de bibliotecă": "Şi oferta noastră, "Europa, în fiecare casă", care are trei obiective strategice importante şi a PNL-ului şi a PSD-ului au elemente suficiente să justifice dorinţa României de a fi acolo şi de a lupta pentru România din interior, dar rămân la stadiul de bibliotecă, aşa cum au rămas foarte-foarte multe documente politice de valoare şi de poziţionare de-a lungul timpului".

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre campania pentru alegerile europarlamentare