40% dintre români nu sunt interesați de regionalizare

dsc01936-e7d5316555.jpg

Vicepremierul Liviu Dragnea, promotorul legii regionalizării

40% dintre români nu sunt interesați de regionalizare. Este concluzia unui studiu realizat la comanda ziarului Adevărul. Cercetarea mai arată şi că într-un top al temelor care privesc revizuirea Constituţiei, românii sunt mult mai interesaţi de problemele economice şi de cele sociale, decât de cele politico-administrative.

Românii nu se dau în vânt după regionalizare. 40,8% dintre ei nu sunt de acord cu introducerea regiunilor ca unitate administrativ-teritorială în Constituţie, arată cel mai recent sondaj realizat la comanda Adevărul.

Deşi agenda publică este dominată de subiecte politice, sondajul relevă că temele aflate în dezbatere publică în contextul revizuirii Constituţiei nu sunt o prioritate în opţiunile populaţiei.

Doar 32% dintre respondenţi susţin introducerea votului obligatoriu, iar 46,8% susţin reducerea mandatului prezidenţial la patru ani. Alți 37% dintre români ar păstra atribuţiile preşedintelui, în timp ce 51% dintre respondenţi susţin modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament.

În ceea ce priveşte Parlamentul, 20,1% ar vrea creşterea rolului exercitat de Legislativ, în vreme ce 21,4% sunt de părere că rolul acestuia ar trebui diminuat.

Cei mai mulți-60,9%-consideră că în Constituţia României ar trebui modificate sau adăugate prevederi privind economia.

Un număr mare, 57,5%, este interesat de protejarea mai bună a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor. Pe alți 56,8% îi interesează prevederile privind mediul înconjurător şi sănătatea publică.