Cioloş la RFI: Comisia Europeană a negociat un Acord de Asociere în beneficiul Rep. Moldova

ciolos_rfi_comisia_europeana_negociat_acord_beneficiul_republicii_moldova.jpg

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş

Republica Moldova va avea posibilitatea să-şi protejeze în următorii 10-15 ani produsele sensibile din domeniul agro-alimentar pe piaţa naţională împotriva produselor europene. O spune la RFI comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în ziua în care moldovenii au scăpat de vize pentru spaţiul comunitar.

Dacian Cioloş declară că liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova "înseamnă un pas important în relaţia pe care Uniunea Europeană încearcă s-o construiască împreună cu Parteneriatul Estic. Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care obţine această liberalizare a regimului de vize. Este un succes şi pentru mandatul actual al Comisiei Europene faptul că în ciuda criteriilor destul de stricte şi a reformelor pe care o ţară care doreşte liberalizarea regimului de vize vrea s-o obţină, iată că Republica Moldova prin angajamentul ferm şi concret al guvernelor pro-europene în aceşti ultimi ani a reuşit să obţină această liberalizare a regimului de vize".

Comisarul european pentru Agricultură anunţă că va merge la Chişinău în luna mai: "Mă voi deplasa din nou la sfârşitul lunii mai în Republica Moldova, pentru a intra în dialog, de data asta nu doar cu autorităţile, ci concret, cu cetăţenii, cu reprezentanţii sectorului agricol şi ai societăţii moldovene, în general, pentru a explica faptul că Comisia Europeană a negociat un acord în beneficiul Republicii Moldova, un acord pe care noi îl numim asimetric, în sensul că concesiile făcute de către Uniunea Europeană către Republica Moldova sunt mult mai importante decât ceea ce Comisia Europeană a solicitat Republicii Moldova ca şi concesii pentru Uniunea Europeană în acest acord. Atât din punctul de vedere al posibilităţii pentru Republica Moldova să-şi protejeze produsele sensibile din domeniul agro-alimentar, pentru care încă n-au o dezvoltare economică suficient de importantă să facă faţă concurenţei europene, deci va exista în următorii 10-15 ani posibilitatea ca Republica Moldova să-şi protejeze în continuare aceste produse pe piaţa naţională împotriva produselor europene".

"Pe de altă parte, normele sanitare, normele de siguranţă alimentară trebuie respectate doar de produsele Republicii Moldova care ajung pe piaţa europeană, pentru a putea fi comercializate. Deci mai concret, doar merele care ajung pe piaţa europeană trebuie să respecte anumite norme, doar carnea de porc care ajunge pe piaţa europeană din Republica Moldova trebuie să respecte anumite norme şi nicidecum impunerea prin acord a acestor norme pe piaţa Republicii Moldova. Pe piaţa Republicii Moldova, Guvernul este suveran şi autorităţile Republicii Moldova continuă să fie suverane", afirmă Dacian Cioloş.

 
Dacian Cioloş, intervievat de Luca Niculescu, despre eliminarea vizelor pentru Republica Moldova