Sârbii kosovari denunţă acordul între Belgrad şi Pristina

kosova-kosovo-harta.jpg

Sârbii kosovari denunţă acordul între Belgrad şi Pristina

După 14 ani de tergiversări, relațiile Serbiei cu provincia Kosovo au  devenit principala preocupare a conducerii de la Belgrad. Acordul de principiu  paraft  pe 19 aprilie  la Bruxelles de  premierul sârb Ivița Dacici și omologul său de la Pristina Hașim Taci declanșază noi agitații pe scena politică atât în Serbia cât și în Kosovo.

Corespondentul RFI Petar Tomic

Adunarea Kosovo a folosit sfârşitul de săptămână pentru adoptarea  celor 15 principii de normalizare a relațiilor cu sârbii . În favoarea Acordului parafat de Hașim Taci au votat toate partidele parlamentare kosovare cu excepția opoziției ,,Autodeterminarea” care consideră că documentul bate în cuie divizarea Kosovo pe principii etnice.

 La Belgrad procesul decurge mult mai anevoios. La reântoarecea în țară, delegația Serbiei condusă de premierul Dacici și vicepremierii Aleksandar Vucici și Suzana Grubieșici, a fost luată la   întrebări. Sârbii din Kosovo refuză  acordul parafat de Dacici. La mitingul de luni de la Kosovska Mitrovița peste 10.000 de sârbi au cerut referendum, scandând ,, Nordul Kosovei rămâne în Serbia”.

 În pofida nemulțumirii sârbilor kosovari,  guvernul de la Belgrad  a adoptat luni dimineață cu unanimitate Acrodul parafat la Bruxelles, și a inițiat consultări în Parlamentul Serbiei care va dezbate acest document miercuri. Ultimele doua zile au fost folosite pentru consultări la nivelul partidelor politice parlamentare. Cele mai multe formaţiuni au sprijinit acordul parafat, cu excepţia naționaliștilor duri grupați în jurul  fostului premier Voislav Koștunița, căruia li s-au alăturat Partidul Radical, Partidul ,,Dveri,, și membrii unor mișcări extremiste.  Aceste forțe politice nemulțumite de rezultatul dialogului dintre Belgrad și Priștina, protestează și lansează amenițări.

Vicepremierul Aleksandar Vucici s-a adresat duminică seara în emisiunea specială a televiziunii de la Belgrad explicând opiniei publice că delegația Serbiei a obținut la negocieri maximumul posibil în împrejurările internaționale actuale. A repetat că Serbia nu are prieteni puternici în vecinătatea apropiată și că sârbii din Kosovo vor  fi oligaţi să accepte că vor fi înafara sistemului de instituții ale statului sârb. Lucru greu de acceptat, dar  prin negocieri  li s-a asigurat deptul legal de autonomie, care este recunoscută de comunitatea internațională. Serbia nu-i va uita și vor primi și în continuare ajutor pentru învățământ și sănătate. În privința  securității urmează să se organizeze pe plan local în cadrul regiunii autonome. Vucici a subliniat că nu există nici un motiv ca cei nemulțumiți să-l amenițe pe el și pe familia lui cu moartea. Sute de amenințări  a primit și premierul Ivița Dacici.  

La numai o oră după ce guvernul a anunțat sprijinul Acordului de principii parafat la Buxeles, Sf. Sinod al Bisericii ortodoxe sârbe a dat publicității un comunicat în care se apelează la Parlament și președintele Serbiei să respingă acordul  în care, se apreciază că  ,,maximumul posibil,, este sub ,,minimul acceptabil,,.