Ungaria: Alegeri parlamentare cu final previzibil

În Ungaria, au loc duminică alegeri parlamentare, iar sondajele dau ca sigură victoria partidului premierului Viktor Orban. Potrivit studiilor recente, formaţiunea Fidesz, controlată de Orban, nu poate pierde scrutinul, fiind creditată cu între 46% şi 51% din voturi, devansând cu mult alianţa de stânga care ar urma să obţină între 21% şi 31% din sufragii. Exit-polluri: Orban obţine o victorie detaşată în alegerile din Ungaria.

UPDATE 3: Fidesz obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Update 2: Aproximativ 34,3% dintre cei opt milioane de alegători şi-au exprimat opţiunea politică până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), în cele 10.000 de secţii de votare, în cadrul scrutinului legislativ din Ungaria, relatează MTI, conform Mediafax. Un număr de 2.753.211 persoane s-au prezentat la urne în primele şapte ore de vot, potrivit Biroului Naţional ungar pentru Alegeri.

Update 1: Aproximativ 9,5% dintre cei opt milioane de alegători şi-au exprimat opţiunea politică până la ora locală 9.00 (10.00, ora României), în cele 10.000 de secţii de votare, relatează MTI, conform Mediafax. Un număr de 762.141 de persoane s-au prezentat la urne în primele trei ore de vot, potrivit Biroului Naţional ungar pentru Alegeri.

Aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 199 de deputaţi - printr-un scrutin într-un singur tur - dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel naţional.

Principala întrebare pe care şi-o pun analiştii de la Budapesta este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o "super-majoritate" în Parlament, notează AFP, citată de Mediafax. Aceasta ar urma să consolideze acapararea puterii de către formaţiunea premierului care controlează în prezent toate instituţiile importante din Ungaria.

Viktor Orban nu este tocmai pe placul liderilor UE tocmai din cauza acestei acaparări totale a puterii şi a derapajelor repetate de la normele democratice.

Partidul Jobbik (de extremă dreapta), antisemit şi împotriva romilor, este creditat cu maximum 21% din intenţiile de vot.

Majoritate de două treimi sau nu?

Cei patru ani în care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea în această fostă ţară comunistă, membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.

Mulţumită celor peste 850 de legi adoptate fără dezbatere, de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a acaparat toate instituţiile puterii şi care asigură echilibrul în ţară, ca de exemplu, media, justiţia, dar şi economia şi cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestaţiile populare din perioada 2011-2012 şi nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reuşit să o descurajeze, apreciază analiştii.

Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preţurilor la energia de uz casnic începând din 2013, ceea ce condus la uitarea creşterii impozitelor în anii anteriori.

Cel mai puternic om din ţară, necontestat în cadrul partidului său, şi-a atribuit, de asemenea, reluarea creşterii economice (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepţionale obţinute în sectorul agricol.

El şi-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse - cu excepţia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investiţiile directe s-au prăbuşit, din acest motiv.

Principala întrebare este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniază politologii. Refacerea circumscripţiilor electorale în favoarea sa ar urma să uşureze acest rezultat. În 2010, partidul a obţinut 52,7% din voturile exprimate.

"Sistemul electoral este injust (...). Este ca şi cum Fidesz ar avea de parcurs 100 de metri, iar opoziţia 400 de metri garduri", a declarat Gordon Bajnai.

În cazul în care conservatorii nu reuşesc să mai obţină o majoritate de două treimi, dezbaterea va reapărea în viaţa politică ungurească, consideră politologii, care apreciază că este improbabil ca Jobbik să obţină un scor mai bun ca stânga.

Secţiile de votare se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), când sunt aşteptate primele estimări.