Ucraina: Ianukovici cere referendumuri în toate regiunile

Fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici cere, din Rusia, organizarea câte unui referendum în fiecare regiune din țară în vederea determinării statutului acestora. Modelul a fost deja aplicat în Crimeea, recent anexată de Rusia. Din această cauză, Moscova este deja supusă sancțiunilor internaționale.

Consultările populare sugerate de Viktor Ianukovici ar trebui organizate în loc de alegerile prezidențiale anticipate, din 25 mai.

”În calitate de preşedinte, îndemn fiecare cetăţean ucrainean rezonabil: nu lăsaţi impostorii să se folosească de voi! Cereţi organizarea unui referendum asupra statutului fiecărei regiuni din Ucraina”, a declarat fostul președinte într-o nouă conferință de presă, ținută tot pe teritoriul Federației Ruse.

Ianukovici, care a fugit din Ucraina în februarie şi care ar locui la periferia Moscovei, potrivit unor informaţii de presă, s-a exprimat după ce Crimeea a votat într-un referendum alipirea peninsulei la Rusia. Iar instituțiile statului rus au salutat inițiativa și au aprobat-o în galop.

Consecutiv, au venit declarații internaționale de condamnare a acestei anexări și sancțiuni economice și politice. Ultima reacție a fost a Adunării Generale a ONU, care a adoptat o rezoluție care denunţă referendumul din Crimeea şi alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia. Moscova a reacționat rapid și a catalogat drept ”iniţiativă contraproductivă” rezoluţia adoptată joi.

”Nu face decât să complice soluţionarea crizei din Ucraina”, ameninţă de la Moscova Ministerul de Externe într-un comunicat.

Rusia a denunţat totodată ”presiunea exercitată, care a mers până la un şantaj politic şi economic, exercitat (de către occidentali) asupra unui anumit număr de state membre cu scopul de a vota pentru”.

Rezoluţia subliniază că ”referendumul de la 16 martie, care nu are nici o validitate, nu poate să justifice vreo schimbare a statutului” Crimeei. Ea cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale. ”să nu recunoască vreo schimbare a (acestui) statut” și ”afirmă angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional”.

Rezoluţia cu caracter neconstrângător, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a fost redactată în termeni foarte moderaţi și nu critică Rusia în mod explicit.

În acest timp, președintele american Barack Obama a declarat, într-un interviu acordat CBS, că masarea de militari ruși la granița cu Ucraina ar putea fi un indicator al faptului că Moscova are planuri adiționale privind țara vecină. Liderul de la Casa Albă a cerut Kremlinului să își retragă trupele.