Ucraina ia drumul Europei

ucraina_-_premierul_iateniuk_reuters_mike_segar.jpg

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk (FOTO: REUTERS/Mike Segar)

Ucraina va semna partea politică a acordului cu UE la finalul săptămânii următoare. Premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a anunţat, sâmbătă, că va parafa această înţelegere pe 21 martie, hotărâre pe care a luat-o – spune liderul ucrainean – în urma unei discuţii cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Partea economică a acordului, cea refuzată la finalul lui 2013 de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, ar urma să fie şi ea semnată ulterior.

"Am căzut de acord asupra faptului că partea politică a acordului de asociere între Ucraina şi UE va fi semnată în cursul summitului din 21 martie de la Bruxelles", a precizat, sâmbătă, Arseni Ieţeniuk, care a adăugat totodată că partea economică a acordului va fi semnată ulterior.

Această partea economică a acordului Ucrainei cu UE este cea pe care fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să o semneze la sfârşitul lunii noiembrie, refuz care a declanşat mişcarea de contestare ce a condus, în final, la înlăturarea sa de la putere.

Noi incidente grave în regiunile pro-ruse

Două persoane au fost ucise, vineri noapte, la Harkov, într-un atac armat implicând naţionalişti radicali şi militanţi proruşi.

Surse din cadrul Poliţiei locale relatează că militanţi proruşi au încercat să pătrundă într-o clădire în care se afla un grup de persoane pe care îl suspecta că a deschis focul anterior asupra unor manifestanţi proruşi.

Acest nou incident sângeros are loc după ce un manifestant a fost ucis la Doneţk, în urmă cu două zile. Acesta a fost înjunghiat de către militanţi proruşi, în contextul în care tensiunile cresc în estul Ucrainei, odată cu intensificarea unor tendinţe separatiste, cu o zi înainte de referendumul din Crimeea privind anexarea peninsulei la Rusia.

Reuniune ONU pe tema Ucrainei

Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite se reunesc de urgenţă, sâmbătă, pentru a vota o rezoluţie occidentală care denunţă referendumul din Crimeea, relatează AFP, citată de Mediafax.

Reuniunea a fost convocată pentru ora 15.00 GMT (17.00, ora României), la solicitarea Statelor Unite. Diplomaţii occidentali se aşteaptă ca Rusia să utilizeze dreptul de veto.

Poziţia Chinei, care adesea se aliniază celei a Rusiei, în special în voturile pe tema conflictului din Siria, încă nu se cunoaşte. "Chinezii sunt confuzi", a explicat un diplomat occidental.

El a subliniat că ambasadorul Chinei la ONU a menţionat în cadrul celor şase reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene două principii, şi anume principiul neintervenţiei şi principiul respectării integrităţii teritoriale. Or, cele două principii nu sunt respectate prin scrutinul care va avea loc duminică.

"Singurul scop al acestei rezoluţii este de a obţine abţinerea Chinei şi de a sublinia astfel izolarea în creştere a Rusiei", a precizat un alt diplomat occidental.

Proiectul de rezoluţie a fost redactat de Statele Unite, în termeni care ar putea fi acceptaţi şi de China. Textul proiectului de rezoluţie nu se referă în mod explicit la Rusia şi nu solicită retragerea trupelor suplimentare ruse din Crimeea. De asemenea, proiectul de rezoluţie nu ameninţă cu sancţiuni.

"Referendumul nu poate avea nicio validitate şi nu poate opera nicio modificare asupra statutului Crimeei", potrivit proiectului de rezoluţie.

Totodată, textul cere tuturor statelor să nu recunoască rezultatul referendumului şi să "nu întreprindă vreo acţiune care ar putea fi interpretată ca o recunoaştere a modificării statutului". O formulă alambicată utilizată pentru a cere Rusiei să nu anexeze Crimeea.

Consiliul reafirmă "angajamentul său faţă de suvernitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional", conform textului.

În cele din urmă, proiectul de rezoluţie solicită Moscovei şi Kievului "să înceapă un dialog politic direct" şi să dea dovadă de reţinere.