Vot controversat pentru modificarea Constituţiei ungare

vot-controversat-modificarea-constitutiei-ungare.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban (Foto: AFP/George Gobet)

Parlamentul Ungariei urmează să voteze luni al patrulea pachet de amendamente la noua Constituţie, intrată în vigoare pe 1 ianuarie anul trecut. Majoritatea parlamentară de două treimi a partidului conservator FIDESZ, al premierului Viktor Orban ar urma să limiteze puterile Curţii Constituţionale şi să-i oblige pe studenţii care au studiat pe locuri bugetate să lucreze în Ungaria pentru o perioadă de timp.

Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari

Pachetul de amendamente priveşte un set de articole de lege care anterior fuseseră anulate de Curtea Constituţională, dar care acum, încorporate în textul Constituţiei, vor ieşi din competenţa de judecare şi sancţionare a Curţii.

Potrivit amendamentului, atribuțiile Curții Constituționale vor fi din nou limitate, de astă dată în domeniul jurisprudenței referitoare la Constituția dinainte de 2012. Noile reglementări vor avea un impact important asupra drepturilor fundamentale, ca libertatea presei, libertatea religioasă, libertatea de mișcare și de opinie. Numai câteva exemple: amendamentul ar exclude din conceptul de familie cuplurile trăind în concubinaj și cele de același sex, ar penaliza prezența în spațiul public a persoanelor fără adăpost, ar limita posibilitatea legală de critică și opinie privind persoanele publice, ar obliga la munca în Ungaria sau în caz de emigrare, la rambursarea costului studiilor celor din învățământul superior finanțat de stat, ar interzice publicitatea politică în campania electorală în mass-media comerciale.

 

Reacţii critice la amendarea Constituţiei ungare

 

Partidele de Opoziție, socialiștii și verzii, s-au opus de la bun început proiectului majoritar, arătând că amendamentele constituie nu numai o violare a libertăților fundamentale, ci şi, mai ales, a independenței justiției, o contestare a prerogativelor Curții Constituționale, a separării puterilor în stat.

Societatea civilă s-a mobilizat și ea: tineri militanți au ocupat joi sediul partidului Fidesz și au defilat apoi la sediul Curții Constituționale, purtând pancarte și scandând. Sâmbătă a avut loc un miting de protest, cu participarea mai multor mii de persoane reprezentând 30 de organizații civice.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi președintele Parlamentului European, Martin Schultz s-au adresat, primul chiar în mod personal, prin telefon, premierului Viktor Orbán, dând expresie dubiilor lor privind pachetul de amendamente şi solicitându-i amânarea votului până la avizul Comisiei de la Veneția. Anterior, rezerve serioase au fost exprimate și de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care a cerut și el amânarea votului. Aceeași îngrijorare a fost exprimată și același demers a fost cerut anterior și de purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

 
Budapesta, László Bihari, despre modificarea Constituţiei ungare