Salut Nick, aici e Boris...

salut-nick-aici-e-boris.jpg

Primarul Londrei, Boris Johnson (Foto: Reuters/Suzanne Plunkett)

Vicepremierul Marii Britanii, Nick Clegg, a avut surpriza să primească o întrebare de la un ascultător neaşteptat în timpul unui phone-in (răspunsuri la întrebări în direct) la LBC 97.3, o staţie de radio FM la Londra.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

"Salut Nick, aici e Boris din Islington", s-a auzit vocea baritonală a ascultătorului, care pretindea că vorbeşte dintr-un cartier aflat în zona central-nordică a Londrei, cartier aflat la modă în ultimii 15 ani, de când acolo s-a mutat fostul premier Tony Blair (care acum nu mai locuieşte acolo).

"Când ai de gând să-i scoți pe miniștri din limuzinele lor luxoase și să-i pui să meargă cu transportul în comun ca toată lumea?", a continuat ascultătorul.

"Cum putem să ne așteptăm ca Guvernul să aprobe cheltuieli de investiții în infrastructură de care acest oraș are nevoie, de îmunătățiri ale metroului, când ei stau în limuzine conduse de șoferi şi plătite de contribuabili? Nick, scoate-i din limuzine! Asta-i totul, Boris".

Vicepremierul Clegg, care este și liderul Partidului Liberal Democrat, partenerul mai mic de coaliție al Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron, l-a recunoscut imediat pe Boris (Johnson), nimeni altul decât primarul Londrei.

"E ușor pentru el, nu-i așa?", a spus Clegg, referindu-se la primarul Capitalei, adăugând că actualul Guvern a redus cu 70% cheltuielile cu transportul ministerial, faţă de vremea când se afla la putere Partidul Laburist.

La rândul său, vicepremierul Clegg i-a lansat provocarea lui Boris Johnson, membru al Partidului Conservator şi după unii succesor al lui David Cameron, să folosească partea ce-i revine din cele 50 de miliarde de lire puse deoparte pentru investiții în infrastructură de către ministrul de Finanțe, George Osborne.

 

Cine e Boris Johnson?

 

Boris Johnson, reales primar al celui mai mare oraș al Uniunii Europene (8,2 milioane de locuitori) în 2012, în pofida impopularității Guvernului de coaliție conservator–liberal democrat, este considerat un populist, care nu ratează nicio ocazie să-și facă publicitate.

Drept este că în cazul transportului, Boris își pune banii unde îi e gura, cum spune englezul, adică dă un exemplu personal, circulând mai tot timpul pe bicicletă.

În plus, el este poate cel mai cunoscut din primul său mandat început în 2008 pentru așa-numitele "Boris bikes", bicicletele lui Boris, care pot fi închiriate din numeroase locuri din centrul Londrei.

Transportul este una dintre priorităţile primarului în acest oraș în care metroul transportă trei milioane de călători pe zi, dar are o vechime de 150 de ani şi o urgentă nevoie de investiții.

Primarul susține că Londra primește prea puțin bani de la bugetul de stat, față de cât contribuie în taxe și impozite și nu ratează nicio ocazie să facă solicitări Guvernului condus de propriul său partid.

Aparițiile în mass-media ale acestui maestru al relațiilor publice sunt prilejuri în care Boris Johnson nu uită niciodată să laude virtuțile urbei al cărei prim edil este și să ceară de la Guvern ceea ce consideră că i se cuvine.