Moldovenii ar putea călători fără vize în țările Schengen din vară

ue-schengen.jpg

Moldovenii ar putea călători fără vize în țările Schengen din vară

Cetățenii moldoveni ar putea călători fără vize în statele Uniunii Europene cel mai probabil din iulie 2014. Un anunț în acest sens a fost făcut de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul a vorbit și de unele ”limite” pe care le vor avea cetățenii moldoveni atunci când vor ajunge în țările europene.

Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu

”Moldova, de fapt, va începe călătoria sa spre Uniunea Europeană în acest an foarte important și crucial”.Astfel și-a început discursul la Chișinău oficialul european. Tanja Fajon a subliniat că este important ca moldovenii să știe că liberalizarea regimului de vize nu presupune imediat dreptul de a se angaja în câmpul muncii sau de a obține cetățenia altui stat. Raportorul european a fost asigurat de către autoritățile de la Chișinău că vor fi lansate campanii de informate astfel încât oamenii de rând să afle mai multe despre decizia ce urmează a fi luată de Parlamentul European.

Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a întrunit toate cerinţele Planului de Acţiuni privind eliminarea vizelor, iar din acest motiv, dă asigurări Tanja Fajon, moldovenii cel mai probabil vor obține regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până la expirarea mandatului Parlamentului European, care se încheie în luna mai.

La rândul său, premierul moldovean, Iurie Leancă și-a exprimat speranța că decizia privind anularea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova în spaţiul Schengen, va fi luată cât mai repede. Leancă s-a referit și la vizita oficialului european în stânga Nistrului.Este un lucru foarte important, pentru că va vedea care sunt realitățile, ce am făcut noi pentru a asigura un control riguros asupra fluxului migrațional, efectele benefice ale obiectivului de integrare europeană asupra restabilirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului și, în mod special, efectele unui regim fără de vize pentru această apropriere între cetățenii de pe ambele maluri ale acestui râu”, a conchis premierul Leancă.

R.Moldova trebuie să continue reformele lansate

Până la abolirea regimului de vize, R.Moldova trebuie să continuă reformele inițiate, în special în Justiție, Procuratură, Ministerul Afacerilor Interne, susține Tanja Fajon. ”În cadrul Parlamentului European, cu siguranță vom continua să urmărim, să monitorizăm parcursul reformelor și realizarea tuturor criteriilor care sunt stipulate. Desigur, nu toate rezultatele încă  au fost obținute și deci urmează ca R.Moldova să continue aceste reforme, care vor fi un mare beneficiu pentru dezvoltarea în general a țării”, a mai subliniat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize.

Regimul liber de vize va aduce multe beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova şi aici vorbim nu doar de facilitarea contactelor politice, economice, culturale. În primul rând, vorbim despre contactele de la om la om, contactele între cetăţeni, e de părere Tanja Fajon.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea de a anula vizele pentru moldoveni este examinată în prezent în Parlamentul European şi urmează a fi votată în cadrul Comisiei specializate pentru Libertate, Securitate şi Justiţie (12 februarie 2014) și ulterior în Plenul Parlamentului. Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

Potrivit Ministerului moldovean de Externe, semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize vor consemna începutul unei noi etape deosebit de importante a parcursului european al R. Moldova, încurajată și sprijinită puternic la nivelul UE.

Valeria Viţu, Chişinău