Budapesta: Accesarea fondurilor europene, o prioritate pe ultima sută de metri

euro-coins-and-banknotes.jpg

Budapesta: Accesarea fondurilor europene, o prioritate pe ultima sută de metri

Guvernul ungar și-a dat seama că se află pe ultima sută de metri privind accesarea fondurilor europene în ciclul bugetar 2007-2014, motiv pentru care a decis să ia măsuri drastice pentru accelerarea proiectelor în curs.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Potrivit autorităților, din suma totală de 8 200 de miliarde de forinți (295 forinți egal 1 euro) de care dispune Ungaria în actualul ciclul bugetar până în prezent s-au aprobat 85% din proiectele propuse, s-au perfectat contracte de proiect în proporție de 65-70%, iar rata plăților efective se ridică la 30% din suma total disponibilă.

Trebuie spus că anul trecut Ungaria a suferit  o recesiune de 1,5%, iar prognoza oficială pe anul în curs este o modestă creștere de 0,9%. Politica  ”neortodoxă” a guvernului Orbán de supra-impozitare a sectorului bancar, a făcut ca băncile să suspende practic creditarea economiei, cauzând colapsul investițiilor și aruncând economia în recesiune.  

Investițiile străine s-au rarefiat și ele pe fond de nesiguranță juridică și impredictibilitate. Deoarece actualmente 98% din investițiile în economia ungară se realizează grație fondurilor europene, pentru guvern a devenit o chestiune stringentă accesarea cât mai completă a fondurilor europene. Astfel în anul în curs, din această sursă cabinetul dorește să injecteze în economie suma considerabilă de 1500 de miliarde de forinți.

În acest sens cabinetul a majorat de la 30 miliarde forinți la 50 de miliarde banii de cofinanțare puși la dispoziția diverșilor actori economici candidați la accesarea fondurilor europene. Totodată a creat un fond al avansurilor de livrare și a procedat la simplificarea procedurilor de accesare.

Până la 15 februarie Ministerul Dezvoltării Naționale va alcătui lista proiectelor ”muribunde”, pe care la va derula în propria sa gestiune, urmând ca după finalizare să le predea beneficiarilor. Potrivit lui János Lázár, șeful Cancelariei Consiliului de Miniștri în 2012 s-au aprobat proiecte în valoare de peste 1600 de miliarde de forinți, din care 1040 de miliarde de forinți au și fost plătite beneficiarilor. 

Iar potrivit sub-secretarului de stat  Nándor Csepreghy  în urma accelerării procedurilor, în prezent numărul deciziilor de acceptare a proiectelor de accesare a fondurilor europene  este de 200 pe săptămână, iar plățile către beneficiari se cifrează – tot săptămânal – la 25 miliarde de forinți. Ungaria, a precizat Csepreghy, se află astfel pe locul al șaselea în topul celor 27 de țări ale Uniunii Europene în privința plăților nete ale fondurilor europene în actualul ciclu bugetar de 7 ani.