Toni Greblă despre MCV: Poate ne sugerează CE să adoptăm o lege a presei după model maghiar?

Senatorul PSD Toni Greblă ironizează la RFI concluziile Comisiei Europene (CE) din raportul MCV. Este un raport "unilateral", plin de "reacţii emoţionale" la unele capitole, spune parlamentarul-jurist. El comentează cu sarcasm prevederile raportului privind intimidarea unor magistraţi prin mass-media.

În opinia lui Toni Greblă, "Comisia Europeană nu a avut o analiză obiectivă, un studiu la îndemână pentru a vedea ce reprezintă reacţie disproporţionată a Curţii Constituţionale, de exemplu, care a dat comunicate şi ceea ce reprezintă într-adevăr un exces din partea presei. Poate ne sugerează indirect Comisia Europeană să adoptăm o lege a presei, eventual să adoptăm modelul maghiar, care a fost foarte puternic criticat la Bruxelles!".

Senatorul PSD consideră că în raportul MCV "sunt adunate mai ales reacţii emoţionale din partea unor anumite instituţii şi unor anumite persoane, în loc ca raportul să fie obiectiv. Nu mă refer la integralitatea raportului, ci la anume nuanţe de la unele capitole".

 

Puterea actuală are încă "mult de lucrat la capitolul imagine şi credibilitate"

 

Toni Greblă se arată convins că "raportul a fost puternic influenţat de evenimentele petrecute în vară. Ecoul acelor evenimente pentru unii nu s-a stins încă. În sânul Comisiei Europene, Partidul Popular are o influenţă deosebită. Eu l-aş aprecia ca fiind un raport unilateral, fără consultarea autorităţilor române. Să ştiţi că informarea chiar dacă este făcută din România, nu există o singură sursă de informare de unde iei adevărul obiectiv. Dacă discuţi cu Guvernul, o să primeşti o anume informaţie, dacă vorbeşti cu reprezentanţii actualei Opoziţii, care sunt şi pe la Bruxelles, o să obţii un alt punct de vedere, astfel încât şi actuala Putere, din care şi eu fac parte are încă mult de lucrat la capitolul imagine şi credibilitate, mai ales la Bruxelles".

Comisia Europeană a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

 
Toni Greblă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre raportul MCV