Spania: Independenţa Cataloniei, subiect de dispută

rajoy.jpg

Mariano Rajoy, impotriva referendumului. REUTERS/Susana Vera

Deputaţii Parlamentului catalan au decis să ceară  Madridului autorizaţia să organizeze un referendum privind independenta regiunii spaniole. Cu 87 de voturi pentru si 43 contra, aleşii regionali au aprobat cu o largă majoritate legea care cere puterii de la Madrid să "delege" guvernului local de la Barcelona "convocarea şi organizarea unui referendum privind viitorul politic al Cataloniei". O iniţiativă căreia i se opune vehement presedintele guvernului spaniol Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy spune că nu va accepta niciodată organizarea unui astfel de scrutin întrucât el contravine Constituţiei spaniole. Si oricum până să ajungă la Constituţie, cererea va fi respinsă de Cortès, Parlamentul, Congresul Naţional. Atât conservatorii de la putere cât şi socialiştii din opoziţie se opun acestui eventual referendum. În plus, seful guvernului central de la Madrid refuză să negocieze public cu Artur Mas, presedintele autoritătii regionale catalane. Si asta în ciuda presiunilor care se fac asupra lui Rajoy ca să dezamorseze situatia. Multi sunt de părere de exemplu că dacă Rajoy îi oferă liderului separatist competente lărgite, să zicem în materie de fiscalitate, în schimbul renuntării la veleitătile sale de sciziune, atunci criza s-ar aplana. Apelul a rămas însă pentru moment literă moartă, seful guvernului spaniol l-a ignorat cu desăvârsire, lucru ce-ar putea atâta si mai mult revendicările independentiste. Analistii politici remarcă de altfel faptul că pentru moment şi tinând cont de pozitiile intransigente ale celor două părti, nu există loc pentru a căuta o solutie negociată. Este deci de asteptat ca Artur Mas să fixeze totuşi o dată pentru referendumul privind independenţa - probabil 9 noiembrie - care apoi va fi evident invalidată, interzisă de Curtea Constituţională cu sediul la Madrid.
Reamintim că în 2012 si 2013 milioane de catalani ieşiseră în stradă cu ocazia zilei lor nationale - 11 septembrie - ca să ceară dreptul de a vota pentru o separare de Spania. Conform ultimelor anchete de opinie, cam jumătate din catalani si-ar dori această independentă dar mai aels 80 de procente dintre ei îsi doresc să se poată exprima asupra acestei chestiuni în cadrul unei consultări populare. Catalonia este una dintre cele mai bogate din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei si reprezintă astăzi o cincime din economia natională. In plus posedă propria ei limbă si cultură dar si importante competente autonome de Madrid. Criza economică din ultimii ani a încurajat veleitătile separatiste si respingerea statului centralizat.